Topul mondial al fumătorilor. Câte țigări fumează un român într-un an

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității un top al țărilor în care se fumează cel mai mult. Potrivit studiilor, China este cel mai mare consumator mondial de tutun. Un chinez fumează, în medie, peste 4.100 de țigări, adică 11 – 12 țigări pe zi.

Pe următoarele locuri se află Belarusul (3.831 de țigări de adult pe an), Liban (3.023 de țigări), Macedonia (2.732 de țigări) și Rusia (2690 de țigări).

La polul opus, țările în care se fumează cel mai puțin sunt Guineea (15 țigări pe an), Insulele Solomon (26), Kiribati (28), Uganda (41) și Rwanda (53).

Potrivit clasamentului OMS, România este pe locul 27 în topul țărilor cu cei mai înrăiți fumători. În medie, într-un an, un adult fumează în jur de 1620 de țigări. În 2014, în România existau 4,3 milioane de fumători cu vârsta mai mare de 15 ani.

Fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește, potrivit un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Potrivit sondajului, 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.
„Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenţilor cu vârste între 18 şi 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă, în situaţia intervievaţilor din mediul urban şi în cazul bărbaţilor. Procentul nefumătorilor este mai ridicat în cazul persoanelor cu studii elementare.

De asemenea, proporţia celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural. Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanţi la acest studiu cheltuie între 1 şi 30 lei, săptămânal, pe ţigări, aproape o cincime dintre aceştia cheltuie între 31 şi 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 şi 100 lei săptămânal”, spun reprezentanții IRES.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.