Topul cartierelor din România cu cele mai bune servicii medicale

Cu 16 spitale de stat și private, aproape 100 de cabinete medicale private și zeci de farmacii, potrivit unui studiu realizat de platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro, Oradea a fost desemnat centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România.

În clasament, pe următoarele locuri, sunt Brașovul, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Pitești și Cluj Napoca. La polul opus, printre orașele cu cele mai slabe servicii medicale sunt, potrivit studiului Storia, Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași, Constanța, Bacău și Vaslui.

În ceea ce privește cartierele, Dacia, din Timișoara, ocupă prima poziție în clasamentul cu zonele în care sunt cele mai bune facilități medicale din România. Urmează Ștefan cel Mare (București), Gavana (Pitești), Zorilor (Cluj Napoca), 7 Noiembrie (Târgu Mureș), Soarelui (Timișoara), Centrul Civic (Brașov) și Cedonia (Sibiu).  La polul opus se află Gai (Arad), Bereasca (Ploiești), Ferneziu (Baia Mare) și Gara (Slatina).

Zona București-Ilfov se află la mijlocul clasamentului. Pe primul loc se situează cartierul Ștefan cel Mare ca având cele mai bune facilități medicale, urmat de zonele Dorobanți, Cotroceni și Floreasca. Zonele Basarabia, Aviației și Titan urmează în top. Ultimele poziții sunt ocupate de Prelungirea Ghencea, Ferentari și 23 August (Cățelul).

Giulești, Baicului, Rahova sau Militari sunt, la fel, cartiere desemnate de bucureșteni ca fiind dezavantajoase din punct de vedere al facilităților medicale. La mijlocului clasamentului se găsesc zone precum Tei, Bucur Obor sau Colentina.

Cercetarea mai arată că centrele cu cele mai bune servicii medicale sunt orașe cu un număr mare de locuitori și un Produs Intern Brut mai ridicat și o rată a șomajului scăzută. La polul opus se află orașele care au o medie de sub 100.000 de locuitori.

Centrul Civic, Astra și Tractorul sunt cartierele din Brașov cu cele mai bune facilități medicale, iar Stupini, Delta Cetății și Noua sunt cele mai dezavantajoase din acest punct de vedere. Pentru timișoreni, cartierele Dacia, Soarelui și Girocului au fost evaluate de către localnici ca având cele mai bune facilități medicale, iar la coada clasamentului se numără zonele Aeroport, Freidorf și Lugojului.

Locuitorii orașului Târgu Mureș au desemnat 7 Noiembrie, Bulevardul 1848 (Dâmbu Pietros) și Central ca fiind zonele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus se numără zonele Mureșeni, Unirii și Tudor Vladimirescu.

Piteștenii au desemnat cartierele Nord-Spitalul Județean, 9 Mai și Central ca fiind zonele cu cele mai bune facilități medicale. Zonele Bereasca, Bulevardul București și Mihai Bravu au fost desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al facilităților medicale.

Pentru locuitorii orașului Cluj-Napoca, cele mai bune cartiere din punct de vedere al accesului la facilități medicale sunt Zorilor, Centru și Gheorgheni. La coada clasamentului se află cartierele Bună Ziua, Someșeni și Dâmbul Rotund.

O ierarhie realizată pe regiuni istorice clasează Banatul în top. Urmează Maramureș, Crișana și Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepției locuitorilor față de facilitățile medicale în orașele și cartierele lor a fost obținut de Dogrobea, Moldova și Muntenia.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.