TOP 10 Cele mai bune licee din țară. Unde s-a intrat cu cele mai mari medii

Aproape 113.000 de elevi știu la ce liceu vor învăța din clasa a IX-a, după prima repartizare computerizată organizată de Ministerul Educației. Aproape 30.000 de candidați din totalul celor eligibili nu s-au înscris pentru această etapă.

Potrivit Ministerului Educației, după soluționarea contestațiilor, ponderea mediilor peste 5 la Evaluarea Națională de anul acesta a fost de peste 77%.

Ministerul Educației a publicat numele primelor 10 licee, la nivel național, ierarhizate în funcție de cele mai mari medii de admitere. Primele cinci sunt din București, urmate de instituții de învățământ din Constanța, Cluj sau Galați.

Cea mai mare concurență a fost pentru specializarea Matematică-Informatică, la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București. Aici, ultima medie a fost 9,93. La același colegiu a fost concurență și la Științe ale Naturii, unde ultima medie a fost 9,91.

Profilul uman apare abia pe locul 17 în topul specializărilor la care s-a intrat cu cele mai mari medii de admitere. Este vorba despre „Științe Sociale”, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, unde ultima medie a fost 9,72. De asemenea, pe următorul loc, cu aceeași medie, a fost specializarea „Filologie”, de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din Capitală.

Iată topul liceelor la care s-a intrat cu cele mai mari medii:

  1. Colegiul Național „Sfântul Sava” București: 9,72 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie
  2. Colegiul National „Gheorghe Lazăr” București: 9,70 – ultima medie, 10 – prima medie
  3. Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București: 9,68 – ultima medie, 10 – prima medie
  4. Colegiul Național „Mihai Viteazul” București: 9,63 – ultima medie, 10 – prima medie
  5. Colegiul Național „Gheorghe Șincai” București: 9,55 – ultima medie, 10 – prima medie
  6. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9,54 – ultima medie, 10 – prima medie
  7. Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța: 9,32 – ultima medie, 10 – prima medie
  8. Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca: 9,48 – ultima medie, 9,10 – prima medie
  9. Colegiul Național „Cantemir Vodă” București: 9,45 – ultima medie, 9,92 – prima medie
  10. Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați: 9,44 – ultima medie, 10 – prima medie

Rata de participare la Evaluarea Naţională a fost de 97,1% cu 140.712 candidaţi prezenţi dintr-un total de 144.929 înscrişi, iar şase elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă.

Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune.

Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opțiuni prima opțiune validă la care există locuri libere. Ordinea opțiunilor de pe fișă este prin urmare semnificativă, prima opțiune exprimată fiind luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.

Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.