TOP. Județele în care se câștigă cele mai mari salarii

FOTO: yannickmcosta/Pixabay.com
FOTO: yannickmcosta/Pixabay.com

Salariul este principalul criteriu în funcție de care românii își aleg cariera, angajatorul și chiar orașul în care vor să locuiască, arată un studiu eJobs.ro.

Bucureștiul oferă în continuare cele mai bune salarii. Câștigul mediu net din Capitală este de 2.723 de lei pe lună, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online de pe piața locală.

Următorii în topul celor mai bine plătiți angajați din România sunt cei din Cluj, care încasează lunar, în medie, 2.664 de lei. La scurtă distanță de aceștia se află angajații din Timiș, care raportează o medie a veniturilor de 2.656 de lei.

Județele mai mici din Vestul și Centrul țării vin din urmă cu un plafon salarial similar și mult apropiat de cel din județele mai mari. Astfel, în Alba, media salarială este de 2.591 de lei pe lună, în Harghita 2.539 de lei, iar în Brașov și Sibiu de 2.513 lei.

”Faptul că Bucureștiul, Clujul și Timișoara sunt județele care oferă cele mai mari salarii din România nu este o surpriză pentru nimeni. Aici își desfășoară activitatea cele mai mari companii, locale și multinaționale, toate sunt centre universitare importante, iar bazinul de candidați este uriaș.

Cu toate acestea, este interesant faptul că județe precum Harghita sau Alba au reușit să detroneze zone care, aparent, au un potențial mai mare, precum Iași sau Constanța”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România. Potrivit Paylab.ro, salariul mediu pentru Iași este de 2.394 de lei, iar pentru Constanța de 2.203 lei.

La polul opus se află Gorjul, cu o medie de 2.006 lei, Vrancea, cu 2.013 de lei, Mehedinți, cu 2093 de lei și Buzău, cu 2.094 de lei.

Paylab.ro este comparatorul salarial care oferă informații pentru mai mult de 800 de funcții și poziții, din toate sectoarele private, precum și din instituțiile de stat. Comparatorul funcționează pe baza datelor introduse de utilizatori, iar acestea au o vechime de maximum 12 luni. Odată depășit acest termen, toate datele sunt automat șterse, iar sistemul le folosește pe cele introduse în urmă cu mai puțin de un an. În acest moment, există peste 190.000 de salarii în baza de date a platformei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.