Europenii sunt destul de buni la limbi străine. Aproximativ 65% dintre europeni pot să vorbească cel puțin o limbă în afară de limba maternă.
Prin comparație, doar 20% dintre adulții din SUA pot să vorbească încă o limbă străină (sunt bilingvi), potrivit WashingtonPost.
Dar există diferențe semnificative și între diferite regiuni ale Europei. Astfel, nordicii și locuitorii din țările baltice excelează la limbi străine, în vreme ce mulți dintre europenii din sud nu stăpânesc o limbă străină.
De asemenea, nici europenii din țările unde engleza este limba maternă nu stau grozav, cel mai probabil deoarece știind deja engleza – cea mai vorbită limbă din lume – motivația de a ști încă o limbă scade.
Astfel, la coada clasamentului se află Marea Britanie, unde doar 34,6% din populația cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani cunoaște o limbă străină, arată datele Eurostat pentru anul 2016. Iar în Irlanda, doar 50,9% din acest segment de populație știe o limbă străină.
România se află și ea la coada clasamentului: doar 35,8% dintre adulții cu vârste de 25-64 de ani știu o limbă străină (doar britanicii stau mai prost decât românii la acest capitol).
Procente mai mici se întâlnesc și în Spania (54,3%), Franța (60,1%) și Italia (66,1%).
În fruntea clasamentului se află Suedia (96,6% din populația în vârstă de muncă știe cel puțin o limbă străină). Suedia este urmată de Letonia (95,7%), Danemarca (95,7%), Lituania (95,6%), Luxemburg (94,5%), Finlanda (92,1%), Norvegia (92,1%), Malta (91,8%), Elveția (91,7%) și Estonia (91,2%).
Regăsiți toate datele Eurostat în graficul de mai jos:
Foto: geralt / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: