TOP 7 curiozități despre stilouri

FOTO: SamuelFrancisJohnson/Pixabay.com
FOTO: SamuelFrancisJohnson/Pixabay.com

Cei mai mulți români, mai ales cei de peste 35 – 40 de ani, au cel puțin o poveste cu un stilou. Fie au avut un stilou preferat pe care l-au avut pentru o lungă perioadă de timp, fie au avut tot felul de accidente. La multe, cursul cernelii din stilou era o normalitate, iar altele se stricau destul de repede mai ales penița.

Poate din cauza unor astfel de „traume”, unii au ales să nu mai folosească deloc stiloul și preferă pixuri sau instrumente de scris mai sigure precum markere Posca.

Însă trebuie să știți să stilourile de acum sunt mult mai sigure și nu mai există riscul unor accident. Iată câteva curiozități interensate pe care trebuie să le știți despre acest obiect de scris cu o istorie extrem de bogată.

În Egiptul Antic se scria pe papirus cu niște stilouri făcute din trestie. Alții foloseau pene groase de gâscă care se înmuiau în cerneală.

De asemenea, tocurile de scris se pare că au o istorie foarte veche. Un astfel de obiect de scris din bronz a fost descoperit în ruinele de la Pompei.

Există o mențiune istorică din anul 974 legată de un stilou cu rezervor. Într-un document istoric este menționat faptul că un calif ar fi cerut un stilou care să nu-i păteze mâinile și hainele și un stilou care conținea cerneală într-un rezervor, care să nu se scurgă.

Un stilou ar fi creat și marele artist și investator Leonardo da Vinci. În jurnalele sale apar desene despre care se crede că ar fi fost făcute cu un stilou cu rezervor.

Stiloul cu rezervor era disponibil în Europa în secolul al XVII-lea. În revista Deliciae Physico-Mathematicae din 1636, invetatorul german Daniel Schwenter a descris un obiect de scris, un stilou din două părți, din care una fiind rezervorul de cerneală.

În istoria stiloului apare și numele unui român. Petrache Poenaru a primit brevet francez pe 25 mai 1827 pentru inventarea primului stilou cu un rezervor realizat dintr-o pană mare de lebădă. După aproape 60 de ani, Lewis Edson Waterman preia ideea lui Petrach Poearu și o transformă în stilou ce se umple prin intermediul peniței.

Spre sfârșitul anilor 1930, Laszlo Biro, un jurnalist maghiar, alături de fratele său, George, au dezvoltat un stilou cu o bilă mică în vârf care se învârtea în timpul scrisului și prelua cerneală dintr-o rezervă.

La începutul anilor `80 apare Pelikan, unul dintre cele mai cunoscute branduri în domeniul obiectelor de scris. Stilouri Pelikan cu cerneală, pixuri, rollere sau carioci sunt la mare căutare astăzi.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: