Cei mai mulți dintre români (41,7%) se tem de implicarea României într-un război, în vreme ce pe locul 2 în topul temerilor se află înrăutățirea stării de sănătate, arată un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research pentru publicația Informat.ro.
Astfel, cea mai mare parte a românilor (41,7%) sunt îngrijorați de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România, ceea ce reprezintă un procent de aproape trei ori mai mare decât următoarele surse de îngrijorare și anume înrăutățirea stării de sănătate (15%), respectiv creșterea prețurilor (aproape 14,9%).
Pe locul 4 se află diminuarea drepturilor și libertăților fundamentale, 9,2% dintre români având această temere. Urmează diminuarea veniturilor (8,2%), pierderea locului de muncă (5,4%) și deteriorarea mediului înconjurător (1,6%).
„Agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, intensificarea conflictului și dificultățile legate de ajungerea la o soluție de pace se numără printre motivele unei asemenea percepții. La aceaste motivații obiective se adaugă acțiuni de dezinformare persistente promovate de entități politice locale care au răspândit narațiuni false ale Rusiei, în scop vădit electoral. Dincolo însă de propaganda ostilă menită să provoace disensiuni în societatea românească, riscurile de securitate sunt reale și provoacă o anxietate puternică în rândul românilor. Din acest motiv, încrederea în NATO și Armată este atât de ridicată, iar o majoritate puternică sprijină creșterea cheltuielilor pentru înzestrarea Armatei României, așa cum au surprins cercetările INSCOP anterioare”, a explicat Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.
„Pe de altă parte, statul și societatea românească trebuie să găsească rapid antidotul la războiul informațional agresiv al Rusiei și entităților locale care răspândesc dezinformările mașinăriei de propagandă și care amplifică polarizarea, sădind adânc minciuni periculoase care prind rădăcini în percepția prea multor români.
Sunt îngrijorați de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România votanții PSD și ai AUR în proporții mai mari decât votanții PNL și USR, femeile în proporții mai mari decât bărbații, persoanele de peste 60 de ani în proporții mai mari decât tinerii de 18-29 de ani, angajații la stat în proporții semnificativ mai mari decât angajații de la privat”, a mai explicat el.

Foto: vetta85 / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: