Top 5 sfaturi pentru purtatorii de aparat dentar

Foto: Pixabay

Tot mai multi oameni aleg sa apeleze la aparate dentare fixe pentru a obtine o dantura sanatoasa si excelenta din punct de vedere estetic. Solutia este una recomandata de medicii stomatologi, intrucat micile inconveniente de pe termen scurt vor fi reparate dupa o perioada.

Cei care aleg sa poarte un aparat fix sacrifica un anumit nivel al confortului, intrucat un astfel de echipament presupune o perioada de adaptare si o atentie mult mai mare dedicata alimentatiei si igienei dentare. Totusi, pe termen lung beneficiile sunt de necontestat pentru ca aparatul dentar corecteaza pozitia dintilor, iar prin respectarea unui set de reguli bazate pe sfaturile specialistilor poti reduce semnificativ neplacerile pe care aparatul dentar ti le poate cauza initial.

Respecta orarul alimentar

Orarul alimentar ar trebui sa fie o constanta in viata oricarui om care vrea sa aplice un regim de viata sanatos, intrucat organismul uman functioneaza mult mai bine atunci cand urmeaza o rutina precisa. Si dantura se pastreaza in conditii mai bune atunci cand nu este supusa socurilor alimentare. Specialistii in sanatate recomanda urmarea unui regim alimentar bazat pe trei mese pe zi, iar purtarea unui aparat va fi facilitata de o astfel de rutina. Indeosebi perioada imediat urmatoare montarii aparatului va fi una dificila, pentru ca organismul necesita un interval de adaptare la noul accesoriu. Curatarea in mod haotic, cauzata de un regim alimentar dezordonat, va incetini procesul adaptarii, iar neplacerile se vor prelungi in timp.

 

Consuma alimente moi si evita-le pe cele dure

In special in perioada de dupa montarea aparatului, pentru a facilita obisnuirea danturii cu aparatul dentar, este recomandata includerea alimentelor moi in dieta, precum supe, paste, iaurt sau omlete. Sunt de evitat alimentele tari, precum alunele, fisticul, covrigii tari sau semintele de floarea soarelui, dar si produsele care se pot lipi de dinti si aparat, precum caramelele. Totodata, alimentele si bauturile dulci ar trebui eliminate pe cat posibil din regim in aceasta perioada. De asemenea, in cazul in care ai obiceiuri nesanatoase, precum rosul unghiilor sau muscatul din obiecte nealimentare, precum creioane sau scobitori, acestea trebuie eliminate pentru ca pot provoca deteriorarea aparatului dentar.

Dintii trebuie periati dupa fiecare masa

In general, stomatologii recomanda spalarea dintilor de doua ori pe zi, dimineata si seara. Totusi, aparatul dentar trebuie mentinut curat in permanenta, pentru a evita defectarea componentelor, dar si impactul negativ al resturilor de mancare asupra danturii. In acest sens, dupa orice fel de gustare dintii trebuie spalati si igienizati atat cu periuta, cat si cu ata dentara. Nu uita, totusi, ca dupa fiecare masa ar trebui sa astepti minim 30 de minute inainte de a-ti curata dantura.

Nu utiliza produse destinate albirii dentare

Aparatul dentar fix acopera o parte din dinti, astfel ca daca vei folosi produse menite sa albeasca dantura, acestea vor actiona doar pe bucatile neacoperite. Ulterior, cand vei renunta la aparat, dintii vor avea un aspect patat, intrucat portiunile acoperite de aparat nu au beneficiat de efectul produselor de albire. Tocmai de aceea ar trebui sa sacrifici ideea de albire dentara prin intermediul produselor specializate si sa amani procesul pana dupa ce iti vei scoate definitiv aparatul. In orice caz, daca respecti cu strictete regulile de igiena, efectele ar trebui sa se resimta si la nivelul culorii dintilor, care ar trebui sa devina mai albi.

Formeaza-ti o trusa de igienizare dentara

Dintii si aparatul trebuie curatate dupa fiecare masa, iar acest lucru te-ar putea pune in dificultate atunci cand nu esti acasa. Pentru a nu fi prins nepregatit, specialistii recomanda sa iti intocmesti o trusa destinata igienizarii dintilor, pe care sa o poti deplasa dupa tine inclusiv la locul de munca. Aceasta ar trebui sa contina periuta de dinti, periuta interdentara, pasta de dinti, ata dentara si apa de gura. Pentru a o face mai usor de transportat si folosit, trusa poate fi compusa din produse de tip travel, care ocupa spatiu putin si sunt si mai ieftine decat cele obisnuite.

 

Aparatul dentar este o metoda de tratament cu efecte excelente pe termen lung, pentru dantura ta. Totusi, atunci cand alegi sa apelezi la aceasta solutie, trebuie sa stii ca utilizarea sa presupune o atentie sporita din partea ta. Echipamentul se poate defecta, caz in care costurile si timpul de tratament vor creste. Ai grija la alimentatie si igiena pentru a te putea bucura cu adevarat de efectele pe termen lung ale aparatului dentar.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.