Top 5 greșeli din manualul de Limba și Literatura Română de clasa a șasea

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Manualele tipărite de Ministerul Educației au atras numeroase critici după ce au fost semnalate greșeli în majoritatea textelor. Cele de mai jos sunt din manualul de clasa a șasea la Limba și Literatura română.

După greșelile din manualele de Biologie, Geografie și Matematică, a venit rândul Limbii române să fie predată după texte de slabă calitate, care conțin atât erori gramaticale, cât și de exprimare.

Dezacordul este una dintre cele mai grave erori pe care o poate face un vorbitor al limbii române, însă în manualul de clasa a VI-a acordul între subiect și predicat este adesea făcut greșit.

Manualul de Limba și Literatura română, plin de dezacorduri

„Castelul medieval aveau o arhitectură”, în loc de „Castelul medieval avea o arhitectură”, sau „O familie obişnuită… se abat puţin de la drum şi se trezesc în mijlocul unei poveşti” sunt doar două exemple de dezacorduri din noul manual publicat de Editura unică a Ministerului Educației.

În manual sunt omise, în mod repetat, semnele de punctuație, în timp ce punctele de suspensie sunt câteodată câte două, alteori câte trei și uneori câte patru.

Mai mult, autorii manualului pun punct înainte să încheie propoziția, iar ghilimelele sunt fie folosite, fie ignorate și lasă loc textului italic.

În manual este omis articolul hotărât în cazul cuvântului „contraargument”, scris greșit „contra-argument”, în timp ce cuvântul „problemă” este despărțit greșit în silabe.

Mai mult, elevii vor învăța din noul manual de Limba și Literatura română și alte noțiuni greșite, cum ar fi că dicționarul online dexonline.ro este motor de căutare.

5 milioane de euro cheltuiți de stat cu manualele

Chiar și așa, ministrul Educației, Valentin Popa, laudă noile manuale, cu toate că elevii urmează să afle, din cartea de Biologie, că inima este în dreapta și ficatul în stânga, în timp ce la Geografie, Marea Moartă îi ține loc Mării Roșii. La Matematică, elevii vor învăța că 12 este mai mare decât 16.

Până în prezent, statul a cheltuit 5 milioane de euro cu tipărirea a 1,6 milioane de manuale.