Franța, SUA și China au fiecare peste 50 de milioane de vizitatori străini în fiecare an și domină topul țărilor care atrag cei mai mulți turiști.

Ce se întâmplă însă cu alte destinații turistice la fel de frumoase, dar mai puțin cunoscute?

Jurnaliștii de la BBC au vrut să afle care este țara cea mai subestimată ca destinație turistică și au lansat această dezbatere pe quora.com, un site cu întrebări și răspunsuri. Iată care au fost țările alese de comunitatea de cititori:

1. Austria

Ajunși în Europa Centrală, vizitatorii preferă adesea să viziteze Praga (Cehia) și Munchen (Germania), este de părere Steve Estes din New York City, SUA: „Ceea ce americanii (și unii europeni) uită despre Austria e că acum 100 de ani era o mare capitală imperială a Europei, la fel de importantă precum Londra, Paris, Roma, iar apoi destinul politic al Imperiului Austro-Ungar a cunoscut o pantă descendentă. Așa că aproape tot ceea ce oamenii iubesc la Paris pot găsi și în Austria”.

Muzeele, galeriile de artă, palatele impresionante precum Schonbrunn sunt foarte accesibile cu ajutorul metroului. Iar stațiunile montane de schi sunt unele dintre cele mai bune din lume, în special Innsbruck, „un oraș montan pe care aproape toate stațiunile de schi din SUA, din Vail până în Stowe sau Tahoe, încearcă să îl copieze”, a mai comentat Estes.

2. Mozambic

„Mozambic are plaje uimitoare cu nisip alb care sunt spălate de apele calde ale Oceanului Indian”, a povestit Deirdre Beecher din Cork, Irlanda. „În largul coastei se află insule care rivalizează cu tot ceea ce pot oferi Insulele Maldive și care sunt în mare parte nelocuite”.

Vizitatorii care ajung în Mozambic se pot bucura de formele de relief foarte diverse din această țară: pot face un safari pe valea râului Limpopo, pot face surf și scufundări pentru a vedea recifele de corali din largul coastei Tofo sau pot înota alături de rechinii-balenă în Arhipelagul Bazaruto. Rechinul-balenă este cel mai mare dintre speciile de rechini: în ciuda dimensiunilor sale uriașe, nu este periculos pentru om, hrănindu-se cu plancton, pești, crustacee și moluște.

Mozambicul merită să fie vizitat și pentru arhitectura colonială și pentru târgurile medievale precum Sofala, care în trecut erau frecventate de negustori swahili, arabi și persani.

3. Bhutan

Aflat între China, India și Nepal, Bhutan este un stat mic, dar care merită să fie vizitat, crede Amit Sinha din New Delhi, India. Bhutan se află pe latura de est a Munților Himalaya, iar țara este „pașnică” și plină de „priveliști panoramice”, a mai explicat Amit.

Printre acestea se numără și Gangkhar Puensum, care este cel mai înalt munte neescaladat din lume (are o înălțime de 7.570 de metri). În Bhutan, escaladarea munților de peste 6.000 de metri este interzisă începând cu anul 1994, din două motive. În primul rând, guvernul din această țară vrea să respecte obiceiurile locale potrivit cărora vârfurile munțior înalți sunt sălașul spiritelor și zeităților protectoare. În al doilea rând, țara nu are resurse pentru a interveni la altitudini mari în caz de accidente.

Bhutan are o politică de turism care se ghidează după principiul „valoare mare, impact redus”. Din acest motiv, turiștii plătesc o taxă zilnică de 65 de dolari. Banii strânși în acest fel sunt investiți în educație, infrastructură și în sistemul de sănătate.

4. Malta

Malta, situată în Marea Mediterană, este o destinație însorită, ieftină și accesibilă, fiind o alternativă perfectă la țări mult mai aglomerate de turiști precum Italia și Grecia. Localnicii vorbesc limba engleză, precum și italiana, așa că turiștii nu vor avea probleme în ceea ce privește comunicarea.

„În Malta există cultura de a mânca afară, motiv pentru care oamenii pot aprecia și mai mult vremea frumoasă pe tot parcursul anului”, a explicat Deepak Shukla, care a locuit în Malta.

Dincolo de gastronomie, vizitatorii se pot bucura de templele megalitice construite cândva între 7.000 î.Hr. și 5.000 î.Hr., care sunt renumite pentru frumusețea lor arhitecturală într-o epocă în care resursele erau extrem de limitate.

5. Canada

În vreme ce SUA atrag turiști dornici să vadă metropolele celebre și uriașele parcuri naționale, frumesețile Canadei sunt adesea trecute cu vederea, chiar dacă țara are peisaje splendide.

„Pentru mulți, Canada este plină de igluuri și de sirop de arțar, însă se înșală amarnic. Câteva dintre cele mai frumoase orașe din lume se află în Canada”, este de părere Thomas White.

Printre acestea se numără Vancouver, unde „poți să faci snowboard și surf în aceeași zi”, Toronto, Montreal, un adevărat oraș al culturii, și Quebec City, „unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură europeană aflate în afara Europei”.

În plus, parcurile naționale din Canada nu sunt așa de aglomerate precum cele din SUA.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

9 orașe medievale din Europa mai puțin cunoscute de români
Orașul celor 187 de țări, cel mai divers din lume
Cele mai frumoase 14 castele din Europa. Unul e din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.