Top 5 cele mai întâlnite probleme de sănătate la câini

diareea la câini, vomitarea la câini, boli câini
Top 5 cele mai întâlnite probleme de sănătate la câini. Foto: Pixabay

Câinii, la fel ca toate animalele de companie, depind de îngrijirea noastră. Pentru a vă ajuta tovarășul canin să trăiască o viață liniștită, ar trebui să aveți câteva informații despre cele mai întâlnite probleme de sănătate la câini.

În acest articol, găsiți atât detalii despre cele mai întâlnite probleme de sănătate la câini, cât și cum să le depistați și ce puteți face în privința lor.

Din acest articol aflați cum puteți depista boli frecvente, precum displazia de șold la câini.

Top 5 cele mai întâlnite probleme de sănătate la câini

1. Infecții ale urechilor

Infecțiile urechilor sunt o afecțiune comună a câinilor. Acestea pot fi provocate de alergii, bacterii, creșterea părului în canalul auditiv și altele.

Simptome ale infecțiilor urechilor la câini:

  • Scuturarea capului
  • Miros înțepător al urechii
  • Scărpinat viguros
  • Pierderea echilibrului
  • Mișcări repetate și neobișnuite înainte și înapoi ale ochilor
  • Înroșirea canalului urechii
  • Umflarea părții exterioare a urechii
  • Secreții maronii, galbene sau sângerii

Dacă suspectați că prietenul dumneavoastră canin are o infecție a urechii, transportați-l la un veterinar. În majoritatea cazurilor, curățarea și tratarea canalului urechii vor rezolva problema. În unele situații, când se întâlnesc infecții cronice sau dacă animalul și-a rupt un vas de sânge în urma scuturării capului, se ajunge chiar și la intervenții chirurgicale.

2. Diareea la câini. Cauze, simptome și tratament

Diareea este o altă afecțiune comună a câinilor, iar cauzele sunt multiple, putând fi provocată de modificarea dietei sau de unele boli și infecții.

Dacă diareea nu persistă mai mult de o zi, nu există cauze de îngrijorare, însă dacă perioada se prelungește, este recomandat un consult la veterinar. Diareea duce la deshidratarea animalului și poate să indice sau să provoace o altă problemă de sănătate.

Iată cele mai comune cauze ale apariției acestei boli:

  • Alimentația
  • Schimbarea dietei
  • Intoleranța alimentară
  • Alergii la anumite alimente
  • Paraziți
  • Ingerarea unor obiecte nedigerabile
  • Infecții, precum parvoviroza, jigodia sau coronaviroza
  • Diverse afecțiuni renale sau hepatice
  • Stres sau tulburări emoționale

Dacă vreți să aflați mai multe despre diareea la câini, aici găsiți un ghid complet de acțiune.

Cele mai întâlnite probleme de sănătate la câini

3. Displazia de șold la câini

Dacă aveți un câine de talie mare, displazia de șold prezintă un mare risc pentru sănătatea acestuia. Capul femurului nu se îmbină perfect în cavitatea sa, ceea ce provoacă o dezvoltare anormală a articulației.

Displazia de șold este atât o boală genetică, cât și una provocată de mediu. Creșterea rapidă în greutate, prin hrănire excesivă, poate provoca displazia de șold.

Cei mai expuși câini la această afecțiune sunt Ciobănescul German, Labradorul, Saint Bernard-ul, Marele Danez sau Cane Corso.

Displazia de șold apare în tinerețea câinelui, de obicei după vârsta de 4 luni și, din păcate, fiind vorba, de cele mai multe ori, de un defect genetic, nu există posibilitate de prevenție a acesteia.

Poate fi vindecată prin intervenție chirurgicală sau prin fizioterapie sau înot. Controlul greutății câinelui este de o mare importanță.

4. Vomitarea la câini

Vomitarea este una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate la câini, cu zeci de cauze, de la infecții sau paraziți intestinali, la pancreatită, criză renală, insolație sau otrăvire.

Simptomele obișnuite sunt mișcări anormale ale abdomenului și salivare profundă provocate de greață. Dacă animalul dumneavoastră de companie are și diaree sau sânge în vomă, pare letargic și nu poate reține lichide, contactați imediat veterinarul.

Tratamentul depinde de problema pe care o are câinele și poate include perfuzii, medicamente pentru oprirea vomei sau remedii casnice, precum o dietă bazată pe carne de pui fără piele, cartofi fierți și orez.

Cele mai întâlnite probleme de sănătate la câini

5. Pureci

Cu toate că nu este neapărat o boală, prezența purecilor poate provoca afecțiuni serioase de sănătate pentru câinele dumneavoastră.

E nevoie de doar trei săptămâni pentru ca un purece să producă, nederajat, peste 1.000 de alte insecte mușcătoare.

Purecii sunt atrași ușor de câini, însă și tratamentul este unul facil. Puteți apela la tratamente la îndemâna oricui, precum o zgardă anti-pureci, șampon special, spray sau medicamente administrate oral.