TOP 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre împământarea instalației electrice

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Cu toții am auzit, atunci când a venit vorba de curent electric sau de instalarea în casă a unui cuptor electric, a unei mașini de spălat și în general al unui consumator mai puternic, despre împământare. Circuitul de împământare este foarte important și, pe scurt, este vorba despre calea prin care circuitele electrice se conectează la sol.

Este foarte importantă pentru siguranța utilizatorilor precum și pentru elementele de conectare la rețeaua electrică. Mai pe înțelesul tuturor, împământarea elimină riscul electrocutării, asigură instalația electrică împotriva fluctuațiilor de curent, fără a exista pericolul pornirii unui incendiu din cauza unui scurt circuit și, foarte important, protejează aparatele electrocasnice.

Practic, împământarea este un sistem de protecție împotriva electrocutării, în cazul aparatele cu părți metalice care pot ajunge sub tensiune. Există două tipuri de împământare. Cea naturală este atunci când electrozii băgați în pământ sunt reprezentați de armătura metalică a fundației sau de alte elemente metalice ale instalțiilor clădirii.

Instalația de împământare artificială este reprezentată de electrozi montați special pentru distribuirea curentului electric în sol.

Ce materiale trebuie folosite

De asemenea, foarte important de precizat este faptul că împământarea se face într-un loc ferit, acolo unde nu prea se circulă. Pentru a ști exact de câți electrozi ai nevoie pentru a obține rezistența, după montarea primului se va monta rezistența acestuia față de sol. Apoi, la fiecare se va repeta măsurarea până când aparatul va arăta o rezistență sub 4 ohmi.

Însă, aceste date legate de măsurători e bine să le știți doar pentru dumneavoastră, pentru că întreaga lucrare trebuie să fie făcută de o firmă autorizată de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Astfel vă puneți în siguranță clădirea și aparatele conectate. Important de știut și faptul că priza de împământare se verifică periodic, iar măsurătorile se fac cel puțin o dată pe an la rețelele generale de legare la pământ.

Pentru realizarea împământării ai nevoie de electrozi împământare (care pot fi din oțel inoxidabil, cupru sau oțel zincat), de țeavă zincată, plabandă zincată și accesorii de prindere (suport de prindere pentru platbandă, suport fixare platbandă, cutie de separație cu împământare și cruce platbandă).