Top 10 datornici la stat. Din Dorobanți, la Turnu Măgurele, marii restanțieri au de plătit 1,4 miliarde de lei

Televiziunea Română are datorii uriașe la bugetul de stat (tvr.ro)
Televiziunea Română are datorii uriașe la bugetul de stat (tvr.ro)

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat lista celor mai mari datornici la stat. Valoarea totală a obligațiilor fiscale nerespectate de marii contribuabili este de 2,6 miliarde de lei.

Cei mai importanți zece datornici la stat au de plătit 1,38 miliarde de lei.

Liderul restanțierilor este Complexul Energetic Hunedoara, cu peste 477 de milioane de lei.

Complexul Energetic Hunedoara are obligații fiscale principale de doar 72 de milioane de lei, mare parte a datoriei fiind compusă din acumulări de dobânzi și penalizări, dar și restanțe uriașe la bugetul asigurărilor sociale.

Compania European Food, deținută de fraţii Ioan şi Viorel Micula, are restanțe de aproape 402 milioane, în timp ce Societatea Română de Televiziune încheie podiumul ”rușinii” cu 352,6 milioane.

Frații Micula au contestat aproape întreaga datorie în instanță. Ei sunt în litigiu cu statul român, după ce Ministerul Finanţelor nu le-a achitat despăgubiri în valoare de 376 milioane lei, plus penalități, în urma deciziei curții de arbitraj de la Washington, care a fost apoi anulată de Comisia Europeană.

Televiziunea Română are mari probleme financiare, cu datorii de 170 de milioane la bugetul de stat și peste 130 de milioane de lei la asigurările sociale.

Pe locul 4 în topul marilor datornici este combinatul de îngrășăminte chimice de la Turnu Măgurele, care este deținut de omul de afaceri Ioan Niculae și însumează datorii la bugetul general consolidat de 111,33 milioane de lei.

Combinatul este închis din aprilie 2015, când patronul a ajuns după gratii.

Procesatorul de carne Doly-Com, din judeţul Botoşani, implicat, în urmă cu câțiva ani, în scandalul cărnii de cal, consemnează datorii de 104 milioane de lei și ocupă locul 5 în top.

Firma de pariuri sportive Public Games este pe poziția a 6-a în clasament, cu datorii accumulate de 92,64 milioane de lei, în timp ce retailerul LG Electronics România trebuie să achite la bugetul de stat 59,3 milioane de lei.

Nici lanțul de hipermarketuri Metro Cash & Carry Romania nu se simte prea bine, având restanţe contestate la bugetul de stat de 49,68 milioane de lei, în timp ce șantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI), cel mai mare constructor de nave din România, a strâns datorii la stat de aproape 44 de milioane de lei.

Pe ultima poziție în Top 10 datornici este distribuitorul de energie Electrica SA, cu restanţe de 41,37 milioane de lei la bugetul de stat.

În România există 186 de companii cu datorii de peste 100.000 de lei, în timp ce aproape 2.500 de firme au restanțe financiare la bugetul de stat de peste 50.000 de lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: