Toate cartelele prepay trebuie înregistrate. Legea a intrat în vigoare

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com
FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Toate cartelele prepay vor fi cumpărate doar cu buletinul începând cu 1 ianuarie 2020. De asemenea, cei care au astfel de cartele telefonice trebuie să-și dea datele de identificare operatorului, altfel, începând cu 1 septembrie 2020, nu vor mai beneficia de servicii. Este vorba despre ordonanța de urgență care aduce modificări pentru a îmbunătăți sistemul 112. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.

Legea mai prevede că datele personale vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei și vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare.

Potrivit ordonanței, „atunci când este inițiat un apel de urgență, telefoanele mobile inteligente echipate cu funcționalitatea AML/ELS trimit un mesaj de tip SMS către Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112 ce conține informații privind localizarea utilizatorului de telefonie mobilă, informații bazate pe date de la sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS), WiFi și Cell ID având o acuratețe de 5 – 50 m. De asemenea, verifică nivelul bateriei telefonului, aceasta trebuie să fie de min. 5% înainte de a activa capabilitățile GNSS și WiFi ale terminalului mobil. Soluția nu implică o conexiune de date și nici instalarea vreunei aplicații pe telefon ori altă intervenție din partea utilizatorului telefonului mobil”.

Transmiterea SMS-urilor cu informația de localizare se va face automat, fără intervenția apelantului, către numărul 114, reglementare introdusă tot prin această Ordonanță de Urgență.

În ceea ce privește cartelele prepay, acestea se vor vinde începând cu data de 1 ianuarie 2020, „numai după ce furnizorul acestor servicii a colectat, prin intermediul unui formular în format fizic sau electronic, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare la distanță, datele de identificare”.

Prelucrarea datelor colectate este permisă până la împlinirea unui termen de 3 luni de la data încetării furnizării serviciului de telefonie mobilă. La împlinirea termenului, datele se șterg sau, după caz, se distrug.

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.