„Toată lumea va simţi amărăciunea”. Anul în care Stat Islamic vrea Balcanii, inclusiv România

Foto: mashable.com

„Ce căutaţi în Siria?”. Este întrebarea pe care un terorist a pus-o unei fete care se afla vineri, 13 noiembrie, la un concert în sala de concerte Bataclan. 82 de persoane au murit în luarea de ostatici de la Bataclan, alte zeci de persoane fiind ucise pe străzile Parisului. Printre morți se numără și doi români, a anunțat chiar președintele Klaus Iohannis.

Atacurile fără precedent din Paris (află mai multe despre evenimentele din seara zilei de 13 noiembrie AICI), cele mai grave din istoria post-belică a Franţei, au provocat îngrijorare în întreaga lume. Europenii numesc seria de atentate drept „11 septembrie al Europei”. Totodată, simpatizanţii Stat Islamic au salut atacurile din Paris, ameninţând, pe Twitter, că „în curând, toată lumea va simţi amărăciunea”.

Seria de atentate a fost revendicată de organizaţia teroristă Stat Islamic. Declaraţiile martorilor arată că, aproape sigur, atacatorii din Paris sunt militanţi islamici, cel mai probabil ai grupării Stat Islamic.

Avertismentul lansat de simpatizanţii Stat Islamic pe Twitter aduce aminte de o ameninţare din vara lui 2014. Atunci, prin intermediul unei hărţi răspândite pe reţelele de socializare, membrii grupării anunţau că Stat Islamic plănuieşte ca, până în anul 2020, să îşi extindă controlul şi în Europa, primele vizate fiind statele balcanice şi Peninsula Iberică.

Printre statele marcate ca ţinte pe harta ISIS se numără Grecia, România, Bulgaria şi Spania.

Harta prezentată în 2014, care anunță intențiile Statului Islamic în Europa
Harta prezentată în 2014, care anunță intențiile Statului Islamic în Europa

Avertismentul lui Băsescu, mit fals pe Wikipedia raţională

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că celulele teroriste din Europa câştigă membri tocmai prin atitudinea permisivă a ţărilor de pe continentul nostru faţă de imigranţi.

„Statul Islamic controlează mare parte din producţia de ţiţei din Libia, controlează parte din producţia de ţiţei din Irak, parte din producţia de rafinărie în Siria. Statul Islamic controlează fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu şi din Africa. Ei pot finanţa ca printre aceste zeci de mii de amărâţi, câteva sute, câteva mii să şi-i plaseze în reţea deja organizată în interiorul UE. Şi eu nu uit – cine vrea să uite e responsabil că uită, dar aduceţi-vă aminte declaraţia Statului islamic: califatul va cuprinde Balcanii şi România. Informaţii cu privire la riscuri sunt”, avertiza fostul preşedinte Traian Băsescu, care propune „repatrierea imediată a celor care au invadat Europa în acest an, consolidarea și închiderea frontierelor UE pentru migranții musulmani printre care se strecoară grupări teroriste”, potrivit agerpres.ro.

Viziunea lui Băsescu nu este însă împărtăşită de majoritatea liderilor de stat din Europa, fiind văzută drept profund discriminatorie. Milioane de oameni au părăsit Siria în urma conflictelor din acest stat, mulţi dintre aceştia optând pentru o reconstrucţie a vieţii în Europa. Sute de mii de familii au sosit, împreună cu copiii, în Europa, migranţii fiind primiţi pe alocuri cu simpatie, cum a fost cazul Germaniei, pe alocuri cu aversiune.

rationalwiki.org a alcătuit o listă a miturilor legate de imigraţie. Potrivit sursei, niciun expert de securitate consultat după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, asupra Statelor Unite, nu a fost de părere că măsurile de restricţionare a imigranţiei ar fi putut preveni aceste atacuri. În schimb, cheia prevenirii acestor evenimente este buna folosire a informaţiei, dublată de o organizare perfectă în rândurile serviciilor secrete.

În sprijinul acestei informaţii vine detaliul că majoritatea atentatorilor de la World Trade Center erau turişti, ajunşi legal pe teritoriul SUA, sau studenţi cu viză de intrare în ţară.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.