Toader anunță „măsuri reparatorii” pentru mai mulți condamnați. Dragnea, printre beneficiari

Tudore Toader FOTO: Gov.ro
Tudore Toader FOTO: Gov.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat la Antena 3 că va veni cu măsuri reparatorii pentru condamnații care au depășit termenul contestației în anulare.

„În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii și pentru cei care au pierdut sau depășit termenul de contestaţie în anulare. (…) Că a pierdut termenul de contestație sau nu, s-a aflat în aceeași ipoteză. Au fost condamnați de complete nelegal constituite”, a declarat ministrul Justiției, la Antena3.

Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja, Dan Șova și Șerban Pop au fost recent eliberați din detenție după ce avocații acestora au formulat contestații față de formarea completurilor de 5 judecători de la instanța supremă.

Printre cei care au ieșit din termenul pentru contestația în anulare este și Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumului.

Liderul PSD a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în 2017 de către Instanța Supremă în dosarul privind fraude la referendum, judecătorii susținând că acesta a ales să își folosească „abuziv autoritatea și influența” în partid pentru a denatura rezultatul scrutinului.

Contestațiile în anulare au fost depuse după decizia Curții Constituționale din 7 noiembrie, în soluționarea, la sesizarea premierului, a conflictului juridic dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție.

În sesizarea depusă la CCR se invoca refuzul Curții Supreme de a trage la sorți judecătorii din completurile de 5, după modificarea legii în acest an. Curtea a decis însă că, din 2015, această lege a fost încălcată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.