Toader a trimis o scrisoare la Financial Times: Kovesi nu trebuie să fie numită procuror-șef european

Tudorel Toader FOTO: gov.ro
Tudorel Toader FOTO: gov.ro

10:21: Tudorel Toader a declarat pentru Hotnews.ro că scrisoarea trimisă publicației Financial Times „este oficială, redactată în numele Guvernului României”.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare către Financial Times, în care spune că nu are nimic personal cu Laura Codruța Kovesi, dar aceasta nu ar trebui să ocupe postul de procuror-șef european.

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați pentru funcția de procuror-șef al noii instituții a Procurorului European. Dar din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori și alte surse credibile – ea nu ar trebui să fie numită în această poziție extrem de importantă.(…)

Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că instituția pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încalcă legea. Curtea Constituțională a spus acest lucru. Strategia de investigare a doamnei Kovesi se baza pe constrângere”, susține Toader.

Ministrul Justiției a spus că după plecarea lui Kovesi de la DNA a descoperit că, pe parcursul a patru ani în timp ce această era în funcție, s-au început investigații împotriva a 3.420 de judecători și procurori – peste jumătate din magistratură. El a precizat că aceste dosare au rămas deschise și nu au fost niciodată judecate.

De asemenea, el a mai spus că noua secție înființată pentru investigarea magistraților, care este independentă de DNA, a raportat că a preluat 1.422 de dosare.

„Aproximativ 70% au fost inițiate pe plan intern – nu ca urmare a unei plângeri externe. Majoritatea dosarelor au rămas deschise după cel puțin doi ani și, conform raportului, au fost inițiate ca răspuns la hotărârile care s-au opus voinței DNA-ului. Dana Garbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a numit raportul „șocant””, le-a mai scris Toader jurnaliștilor de la Financial Times.

El a mai acuzat că uneori se recurgea la inculpari față de unii judecători sau procurori vizați pentru ca aceștia să poată fi suspendați și eliminați din cazurile în care DNA avea un interes.

„Judecătorii care au revizuit dosarele preluate de DNA au găsit, de asemenea, modificări ale transcrierilor convorbirilor telefonice, dovezi false, denunțuri false ale martorilor și dovezi atenuante, în mod deliberat reținute de la inculpați.

Această nu este justiție. Parchetul European trebuie să îi urmărească în mod agresiv pe infractori, dar nu prin sacrificarea respectării drepturilor omului și a procesului corespunzător”, a încheiat Tudorel scrisoarea apărută sub numele de „Coerciția în campania anti-corupție din România”.

La sfârșitul lunii februarie, Financial Times a publicat un editorial dedicat Laurei Codruța Kovesi, cu titlul „Femeia potrivită pentru a fi procuror-șef european”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.