Tinerii fotbaliști români au picat ultimul examen. Au ratat dramatic o calificare istorică

Tricolorii sub 19 ani s-au prăbușit pe teren după golul marcat de ucraineni în prelungiri. Foto: FRF TV

Selecționata de fotbal sub 19 ani a României a avut în mână calificarea la Euro 2018, însă o prostie a golgheterului Olimpiu Moruțan și două goluri marcate pe final de către Ucraina le-au suflat tricolorilor prima calificare pe teren la această categorie de vârstă.

Doar câteva sute de spectatori au asistat, pe îngrijitul stadion din Ploiești, la meciul care trebuia să marcheze o calificare istorică a tricolorilor sub 19 ani. Meciul nu a fost deloc unul spectaculos în prima repriză, ambele reprezentative limitându-se la un joc precaut, fără ocazii mari de gol.

După pauză, tinerii internaționali români au mărit presiunea la poarta esticilor, însă adversarii au avut prima mare oportunitate de a marca. Portarul Stelei, Andrei Vlad, a intervenit extraordinar.

Tricolorii mici au făcut câteva greșeli mari

În minutul 77, după o cursă senzațională a lui Micovschi pe flancul stâng, Moruțan a reușit să împingă mingea în poarta ucraineană și să marcheze ceea ce părea golul calificării pentru tricolori, care mergeau la turneul final din Finlanda și cu o remiză.

Atacantul de la FC Botoșani, care va ajunge în curtea FCSB-ului de la vară, s-a bucurat, însă, prea mult pentru reușita sa. Golgheterul preliminariilor pentru Euro 2018 și-a dat jos tricoul și, cum mai avea un cartonaș galben, l-a primit pe cel roșu.

Ucrainenii, cu un om mai mult pe teren, s-au aruncat în ofensivă, iar în minutul 84 au reușit să egaleze. Vlad a gafat la o centrare simplă, respingând slab mingea, până la Safronov, care a scuturat plasa cu un șut din centrul careului.

Ucraina, campioană continentală la Under-19 în 2009, a căutat cu disperare victoria în ultimele minute, însă Vlad și-a iertat păcatele de la gol cu o paradă inspirată. Nu a fost de ajuns. În al doilea minut al timpului suplimentar de joc, Bondar, căpitanul oaspeților a finalizat în stil de mare atacant, deși este fundaș central, o șarjă ofensivă bine executată.

Câștigaseră toate meciurile din campania de calificare

Este un final dureros pentru o campanie de calificare aproape perfectă a naționalei Under-19 a tricolorilor la Euro 2018. România, care s-a calificat o singură dată în istorie la acest turneu final, și atunci din oficiu, ca țară-gazdă, în 2011.

În actuala campanie de calificare la Europene, năieții pregătiți Adrian Boingiu au trecut mai întâi de o grupă de calificare organizată în Grecia, unde au câștigat toate cele trei meciuri disputate: 2-1 cu gazdele, 2-1 cu Rusia și 8-0 cu Gibraltarul.

În grupa de calificare pentru Finlanda 2018, găzduită de țara noastră, tricolorii mici au trecut cu 4-0 de sârbi și cu 2-1 de suedezi, înainte de înfrângerea dureroasă cu ucrainenii.

La turneul final merg Norvegia, Anglia, Italia, Portugalia, Franța, Turcia și Ucraina, pe care le așteaptă și gazdele din Finlanda.

România – Ucraina 1-2

Au marcat: Moruțan (77) / Safranov (84), Bondar (90+2)

România: Vlad – Haruț, Screciu, Dulca, Neciu – T. Băluță, Lazăr – Moruțan, Dragomir (cpt), Mățan – Sîntean
Rezerve: Costache, Micovschi, Boboc, L. Gheorghe, Drăguș, Trușescu, Moldoveanu, Merloi
Selecționer: Adrian Boingiu

Ucraina: Kucheruk – Mykolenko, Bondar (cpt), Snurnitsyn – Safranov, Dryshliuk, Khakhlov, Korniienko – Kashchuk, Buletsa, Supriaha
Rezerve: Kozhukhar, Veremiienko, Chekh, Kulakov, Musolitin, Kozyrenko, Remeniuk, Avramenko
Selecționer: Oleksandr Petrakov

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.