Mai mulți tineri ar putea primi teren gratis pentru a-și construi o casă

case tradiționale românești
Proiect al arhitectului Adrian Păun. Foto: case-frumoase.ro

Un parlamentar PMP propune o lege care să le permită primăriilor să achiziționeze terenuri pe care ulterior să le ofere, gratuit, tinerilor care vor să-și construiască o locuință.

„Odată construită locuinţa, evident că la bugetul comunităţilor locale se adună mai mulţi bani, din impozitele pe proprietate. Copiii noştri care au plecat în alte ţări se vor întoarce înapoi şi e posibil ca o parte dintre ei să înfiinţeze mici afaceri,” a declarat senatorul PMP Gabi Ionaşcu, pentru Digi24.

În prezent, legea spune că pot primi teren gratuit, românii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, iar terenul trebuie să aibă o suprafață cuprinsă între 150 și 1.000 de metri pătrați. Însă, în foarte multe orașe și comune, primăriile spun că nu pot satisface toate cererile, iar legea le interzice să cumpere teren pe care apoi să-l ofere gratuit.

Potrivit CasePractice.ro, terenurile oferite tinerilor acum fac parte din loturile aflate în domeniul primăriilor, iar atribuirea se face printr-o hotărâre a consiliului local.

Tinerii pot beneficia de acest drept o singură dată. Trebuie să aibă 18 ani împliniți, iar la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia, „nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități”.

Cererea cuprinde numele si prenumele solicitantului si domiciliul acestuia. La cerere se anexează următoarele documente: o copie a certificatului de naștere; o copie a cărții de identitate; o declarație a solicitantului, pe propria răspundere, în care se menționează că nu deține sau nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe; o declarație similară se depune și la data rezolvării cererii.

Foarte important de precizat este și că beneficiarul terenului este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la atribuirea terenului.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.