Țigările electronice aromate ar putea fi interzise în SUA

FOTO: haiberliu/Pixabay.com
FOTO: haiberliu/Pixabay.com

Autoritățile din Statele Unite urmează să interzică țigările electronice cu arome, după ce șase oameni au murit, probabil, din cauza folosirii acestor dispozitive.

Anunțul a fost făcut de Donald Trump. Alți 450 de americani, care foloseau frecvent aceste dispozitive, s-au îmbolnăvit de plămâni. Deocamdată nu este clar ce substanță ar provoca îmbolnăvirea, însă, săptămâna trecută, reprezentanții autorităților departamentelor de sănătate publică americane au făcut un apel să nu mai fie folosite până ce vor apărea concluziile finale ale unei anchete care a început.

Donald Trump le-a declarat jurnaliștilor de la Casa Albă că este nevoie de măsuri „foarte, foarte puternice” în privința țigărilor electronice, întrucât acestea reprezintă un pericol pentru „copiii nevinovați”.

Secretarul american al Sănătății, Alex Azar, a anunțat că Administrația pentru Alimente și Medicamente va redacta în următoarele săptămâni o serie de reglementări în privința țigărilor electronice.

Un ulei care conține vitamina E, folosit pentru rezerve, ar fi la originea îmbolnăvirilor. Autoritățile din SUA nu au confirmat că o singură substanță ar fi de vină și așteaptă rezultatul unor analize mai complexe.

Secretarul de Stat Raed Arafat, care a tras de mai multe ori semnale de alarmă cu privire la produsele de vapat, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că așteaptă informațiile științifice în legătură cu acest subiect.

E posibil că ce se întâmplă acum e un efect al unor substanțe la care plămânii au fost expuși o lungă durată. Cine crede că introducerea unor substanțe, cum sunt folosite în vapat, țigările clasice sau încălzite, introducerea lor în sistemul respirator e normală sau că plămânii pot rămâne sănătoși, se înșală. La un moment dat, încep să apară efectele. Pericolul la care plămânii au fost expuși aceste substanțe, fie că vorbim de vapat sau țigară încălzită, e o perioadă scurtă, încă nu știm efectul real, cum știm efectul țigărilor clasice.

Din păcate, vedem că există atacuri continue pe social media împotriva celor care avertizăm, atacuri foarte bine coordonate ale unor oameni care încearcă să minimalizeze efectele și ce se întâmplă în SUA. Sper ca în cel mai scurt timp să avem informații științifice valide din partea colegilor din SUA”, spune Raed Arafat, secretar de stat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.