Țigările electronice ar putea suferi scumpiri serioase

Reprezentanții Uniunii Europene pregătesc o măsură prin care toate statele membre să impoziteze țigările electronice în același regim cum sunt taxate cele clasice. Potrivit EuObserver, acest lucru va duce la creșterea prețurilor țigărilor electronice.

Potrivit Hotnews.ro, vinerea trecută, ambasadorii statelor membre au fost de acord să facă primul pas pentru noul tip de impozitare al țigărilor electronice și au solicitat Comisiei Europene să elaboreze „o inițiativă legislativă corespunzătoare” în anul 2017.

Propunerea ar urma să fie aprobată, fără să existe dezbateri ulterioare, la întâlnirea miniștrilor de finanțe din statele membre din data de 8 martie.

Într-un raport al Comisiei Europene se arată că țigările electronice, ca și alte produse noi, ar putea provoca „discordanțe și incertitudine juridică” pe piața unică, dacă sunt în continuare scutite de la plata accizelor.

Reprezentanții Comisiei Europene mai arată că accizele sau „alte taxe concepute special” pentru articolele noi din tutun, care utilizează abur în loc de fum, dar conțin nicotină, ar putea ajuta la atingerea „obiectivelor de sănătate publică”.

În ceea ce privește țigările clasice, guvernul a aprobat un proiect de lege prin care va fi implementată directiva europeană a tutunului. Acest lucru înseamnă că începând cu data de 20 mai se vor interzice țigările cu arome, cum ar fi cele mentolate sau fructate. Sunt vizate și țigările slim, pachetele în formă de ruj.

De asemenea, mesajele de avertisment de pe pachete vor fi schimbate. Etichetarea „va trebui să cuprindă un avertisment general („Fumatul ucide”, pe 50% din faţa laterală), un mesaj de informare („Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din faţa laterală)”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase alei din lume pe timp de primăvară. 10 imagini superbe
Locul de muncă plătit cu 400.000 de dolari pe an pe care nu-l vrea nimeni
15 imagini uimitoare cu oameni care s-au îmbrăcat întâmplător precum obiectele din jur
Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.