Țigări de jucărie pentru copii, vândute în magazine din România

țigări de jucărie
Foto: Captură Știrile ProTV

Jurnaliștii de la Știrile ProTV au descoperit că în România se vând țigări de jucărie din care copiii pot să tragă un fum.

Țigările erau comercializate la raionul de „farse” din magazinele Jumbo, un distribuitor de jucării şi decoraţiuni interioare cu sedii în Bucureşti, Constanța, Timişoara şi alte oraşe din ţară.

O astfel de țigară costa 1,99 lei, iar aprinsă ea scoatea un fum.

Aceste țigări de jucărie sunt produse în China și aveau o etichetă pe care nu scria ce substanţe conţin. Produsul conținea însă un fel de cretă pisată, iar plămânii unui copil care ar fi tras din țigară ar fi putut fi afectați.

După solicitarea făcută de Ştirile PRO TV, cei care le comercializau au anunţat că retrag acest produs din toate magazinele.

“Produsul „Țigara-Farsa – cu fum fals”, produs ce nu conţine substanţe care să aducă atingere mediului său stării sănătăţii omului, este fabricat în conformitate cu standardele europene în vigoare, fapt atestat de marcajul CE înserat pe ambalaj”, au mai arătat distribuitorii.

Potrivit specialiștilor, astfel de țigări de jucărie nu fac decât să îi încurajeze pe copii să copieze gesturile și activitățile adulților, determinându-i de mici să devină fumători.

România, statistici alarmante referitoare la numărul de copii care fumează

Numărul minorilor care fumează atinge cote alarmante în România. Potrivit unor studii, 34% dintre elevii din ultimii ani de gimnaziu au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţa lor, iar în cazul liceenilor din clasele IX-X procentul trece de 50%.

România se situează pe locul 4 la nivel european în ceea ce priveşte numărul adolescenţilor de 13 ani care fumează săptămânal și pe locul 7 într-un top al adolescenţilor de 15 ani care fumează săptămânal, citat de adevarul.ro.

„În România, 34% dintre copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani, adică 223.200 de copii, afirmă că au fumat cel puţin o dată în viaţă, iar la 15-16 ani deja mai mult de jumătate (51,7%) încercaseră un produs din tutun. Trebuie remarcat însă şi faptul că 15%, respectiv 11,2% dintre cei cu vârsta între 13-15 ani afirmă că au „testat” prima ţigară la 7 ani, respectiv la 8-9 ani. Urmare a interacţiunii precoce cu produsele din tutun este faptul că mulţi adolescenţi fumează curent la 15 ani: 20% dintre băieţi şi 17% dintre fete deja consumă tutun cel puţin o dată pe săptămână. Pe măsură ce vârsta creşte, un număr tot mai mare de adolescenţi fumează din ce în ce mai frecvent, astfel că 31% respectiv 30% dintre băieţii şi fetele de 15-16 ani afirmă că au fumat în ultima lună”, a declarat Ramona Brad, directorul iniţiativei România 2035 – O generaţie fără tutun, pentru sursa citată.

Riscurile țigărilor electronice. Concluziile îngrijorătoare ale cercetătorilor

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.