Țigăncușa care îi calcă pe francezi. Și le știe petele

cristina_dumitru_cel_mai_bun_ucenic
O tânără de etnie romă, născută în România, a câștigat concursul „Cel mai bun ucenic” din Franța în 2012, la categoria la care a participat.

Cristina Dumitru are 18 ani și se trage dintr-o familie săracă. Ai ei lucrează de patru ani ca muncitori sezonieri în agricultură, tot în Franța, spune fata într-un interviu pentru RFI.

Plecată acum șapte ani dintr-un sat din Mehedinți, Burila Mică, Cristina Dumitru locuiește acum la Nantes. Fata a fost o elevă exemplară, iar, anul acesta, a fost înscrisă de profesori la concursul „Ucenicul anului”.

În concurs, concurenții au avut de călcat diverse tipuri de haine – pantalon, cămașă, vestă etc -, pentru ca apoi să fie puși să recunoasă diverse tipuri de material (bumbac, mătase, poliamidă etc) și, de asemenea, să scoată de pe haine diferite pete.

Cristina Dumitru spune că profesorii au încurajat-o să facă asta. În primul an de liceu, fata a urmat mai multe cursuri, dorind să profeseze în vânzări. Totuși, pentru că nu cunoștea foarte bine limba franceză, profesorii au îndrumat-o spre această meserie, călcatul hainelor.

În urma concursului, fata a dat numeroase interviuri, povestea sa fiind relatată și de marea agenție de presă France Presse. Au urmat interviuri pentru Canal Plus, France 24 și RFI, astfel încât povestea ei a devenit destul de cunoscută în Hexagon, mai ales în contextul campaniei anti-romi duse de Executivul de la Paris.

Cea mai importantă realizare pentru Cristina este că, datorită concursului, a primit, în sfârșit, toate actele necesare pentru șederea legală în Franța.

„Aș dori mult de tot să fac un magazin pentru a aduce produse din România, pentru a le arăta francezilor produsele noastre”, spune Cristina pentru RFI, într-o română săracă.

Întrebată dacă se gândește să se întoarcă în România, fata a răspuns că nu o atrage nimic în țara natală: salariile sunt mici, iar prietenii ei nu sunt cei din Mehedinți, ci elevii de la liceul tehnic la care învață, din Nantes.

Anul trecut, același concurs a fost câștigat de o altă tânără de etnie romă ajunsă în Franța din România, Linda Mihai (21 de ani).

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.