Tichete de vacanță pentru bugetari. Când începe distribuirea voucherelor

Vacanțe în România FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Vacanțe în România FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunțat că de săptămâna viitoare începe distriburea de tichete de vacanță pentru bugetari.

Trif a participat la o întâlnire organizată de Consiliul Județean Constanța în parteneriat cu Ministerul Turismului. Tema a fost deschiderea sezonului estival. La eveniment au fost prezenți și investitori în turism, dar și reprezentanții organelor de control.

„Voucherele de vacanţă au intrat în linie dreaptă. Săptămâna viitoare, Ministerul Turismului o să le acorde tuturor angajaţilor. Este un ajutor extrem de important atât pentru oameni, dar şi pentru turismul din România. Aceste vouchere de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare persoană, se pot cheltui doar pe teritoriul României”, a menţionat ministrul Turismului într-o conferință de presă.

Potrivit legii, salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice vor beneficia, până la 30 noiembrie 2018, de indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei. Acordarea voucherelor se face în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie, în bugetele proprii aprobate fiecărui ordonator de credite.

De asemenea, legea mai arată că salariații din mediul privat și bugetarii pot primi tichete de vacanță în limita a șase salarii minim brute, care pot fi folosite doar în turismul din România. Avantajul pentru privați este faptul că sumele pe care le plătește angajatorul pentru aceste tichete de vacanță sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Agențiile de turism cred că cele mai multe tichete de vacanță vor fi folosite pentru vacanțe pe litoralul românesc.

Unde vor merge bugetarii cu tichete de vacanță

Sezonul estival pe malul mării se pregătește pentru deschidere. Mulți români și-au făcut deja planurile pentru vacanța de 1 Mai la mare. Cel mai scump pachet achiziționat a fost la un hotel de 5 stele din Mamaia, la un preț de 2.024 de lei, iar cel mai ieftin la un hotel de 3 stele din Jupiter, care a costat 279 de lei. Prețurile sunt pentru un sejul de trei nopți, anunță agenția Litoralulromanesc.ro, printr-un comunicat de presă.

În medie, cei care vor merge la mare de 1 Mai vor plăti 955 de lei pe cameră pentru trei nopți. La fel ca în timpul verii, cele mai căutate stațiuni sunt Mamaia, Mamaia Nord, Vama Veche și Eforie Nord.

Agenția spune că turiștii au început să-și rezerve sejurul de 1 Mai chiar din primele zile ale anului. O ofertă last minute care cuprinde cazare pentru 3 nopți cu mic dejun inclus, la un hotel de 3 stele, în Mamaia, pornește de la 375 de lei.

Cei mai mulți au ales să plece la mare de sâmbătă, 28 aprilie și să se întoarcă acasă marți, pe 1 Mai. Potrivit agenției, zona de nord a stațiunii Mamaia are un grad de ocupare de 80%. Aici sunt deschise deja majoritatea hotelurilor.