Cum se simte ultramaratonistul Tibi Ușeriu, internat în spital cu degerături grave

tibi ușeriu
Tibi Ușeriu. Foto: Captură Facebook Tășuleasa Social

Alin Ușeriu, fratele ultramaratonistului Tibi Ușeriu, care a fost transportat de urgență la spital după ce a suferit degerături grave în timpul competiției Yukon Arctic Ultra, ce are loc într-o zonă sălbatică din Canada, a declarat la postul de televiziune Digi24 că Tibi se simte mai bine, însă va rămâne în continuare în spital câteva zile.

„Toate veștile care ne vin sunt bune. A ajuns la cea mai bună clinică, probabil, care se ocupă de degerături din lume. Este un fost spital militar care exact numai cu asta se ocupă și așteptăm cele 72 de ore după prima intervenție să vedem dacă cumva este ceva care nu se recuperează. Dar este bine, putea fi mult mai dramatic pentru că este complicată această poveste cu degerăturile. Nu le simți, nu le stii când le ai”, a declarat la, Digi24, Alin Ușeriu.

„El are degerături serioase la piciorul stâng, la piciorul drept – nu chiar așa. Asta e cea mai bună veste, că totul s-a făcut la timp, totul este sub control”, a mai spus el.

Potrivit acestuia, Tibi Ușeriu nu a fost supus unei intervenții chirurgicale: „Nu este o intervenție chirurgicală, este o soluție pentru dilatarea vaselor, care se introduce în corpul lui de mai multe ori pe zi. Este o procedură care durează 72 de ore. Este la spitalul din Whitehorse (Canada – n.r.). Cel puțin cinci zile va fi ținut acolo și, pe urmă, să vedem mai departe. Ieri, când am vorbit ultima dată cu el, era într-o stare bună, foarte optimistă. Și medicul părea optimist, eu cred că o să fie bine. Cred că am trecut pe lângă o dramă”.

Tibi Ușeriu, scos din cursă după 24 de ore

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu a reușit să parcurgă 80 de kilometri în 24 de ore de la startul cursei, care are loc în condiții de temperaturi extreme. În momentul startului, termometrele arătau -38 de grade Celsius.

Această competiție este considerată mai dificilă decât maratonul 6633 Arctic Ultra, pe care Tibi Ușeriu l-a câștigat de trei ori consecutiv. Sportivul este singurul din România care s-a înscris la cursa din Canada, la proba de 700 de kilometri, alături de alți 41 de concurenți din alte state.

Anul trecut, doar un concurent a reușit să ajungă la linia de finish. Doi concurenți au suferit amputații severe din cauza degerăturile. Unuia dintre aceștia medicii i-au amputat ambele picioare și mâna stângă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.