Tiberiu Ușeriu, după ce a terminat cursa Yukon Arctic Ultra: „Praf și pulbere m-a făcut”

FOTO: Tășuleasa Social/Facebook
FOTO: Tășuleasa Social/Facebook

Tibi Ușeriu a terminat, joi seară, Yukon Arctic Ultra, după 170 de ore și aproape 500 de kilometri parcurși. A ajuns al doilea, după elvețianul Fabian Imfeld. De altfel, cei doi sunt singurii care au reușit să termine cursa.

Despre cursă a spus că a fost una specială. „Am crezut că le-am văzut pe toate, dar nu, aici a fost o experiență… nu se compară cu nimica. Am două degerături, dar mici. Mi-au făcut check-ul, la inimă, la tot, sunt bine, pot să mă duc înapoi la Whitehourse”, a spus Tibi Ușeriu.

În timpul cursei a avut o problemă la stomac din cauza unei proteine pe care nu a mai reușit să o consume, însă emoțional a fost „praf și pulbere”.

„Dragilor, Am ajuns la capăt, deși drumul ăsta părea la un moment dat fără capăt. Vă mulțumesc enorm pentru susținerea voastră. Fără gândurile voastre bune, jur că m-aș fi pierdut pe drum. Mulțumesc Tășuleasa și mulțumesc Via Transilvanica, drumul nostru, al tuturor, cel care m-a trimis aici în delegație, ca ambasador. La ora asta, gândurile mele sunt puține și simple.

Zic așa: Uneori, pare greu să te întorci și doar pentru că ai uitat undeva becul aprins. Să te întorci acolo unde ai suferit o traumă, e un pic și mai greu. Pozele astea două puse în paralel, spun povestea acestei aventuri. Sunt fericit că am îndreptat lucrurile.

Trag scurt o concluzie de încheiere, înainte de a mă prăbuși într-un somn adânc: Să nu uităm că visurile noastre, ale fiecăruia, fie ele mici sau mari, chiar contează. Fără idealuri, mă tem că am dispărea. Așadar, să nu renunțăm la ele orice ar fi. Vă mulțumesc, ne vedem acasă!”, a scris Tibi Ușeriu, pe Facebook.

Această competiție este considerată mai dificilă decât maratonul 6633 Arctic Ultra, pe care Tibi Ușeriu l-a câștigat de trei ori consecutiv. Este o cursă foarte grea. De obicei pleacă la start zeci de concurenți, însă doar câțiva reușesc să ajungă la final. Ceilalți abandonează pe traseu din cauza problemelor medicale. La mulți apar degerături, iar unele situații medicii au fost nevoiți chiar să și facă amputări de membre.

Yukon Arctic Ultra se desfășoară la începutul lunii februarie, în Canada, într-o zonă sălbativă, la temperaturi care pot ajunge și la -50 de grade Celsius. Se pleacă din Whitehorse și continuă pe traseul Muktuk – Dog Grave Lake – Braeburn – Ken Lake – Carmacks – McCabe – Pelly Crossing – Pelly Farm – Scroggie Creek, iar sosirea este la Dawson City.

Anul trecut, Tibi Ușeriu a fost scos din competiție după 24 de ore de la startul competiției, după ce sportivul a suferit degerături grave la degetele piciorului drept și a fost transportat cu elicopterul la spital.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.