Teste genetice gratuite pentru cancerul de sân incipient. Cine beneficiază de ele

cancer de sân vindecat
Foto: qimono / pixabay.com

Femeile care au fost diagnosticate cu cancer de sân în stadii incipiente, cu tumori de până în 5 cm, pot beneficia de acum de programul de testare genetică gratuită finanțat din bugetul Capitalei.

Obiectivul proiectului constă în obținerea de informații medicale ce vor fi integrate în planul de management al pacientului, în vederea atingerii unor rezultate mai bune. Cu alte cuvinte, va putea fi aleasă cea mai bună terapie pentru fiecare pacientă.

Informațiile aduse de testările genetice sunt:

– prognostice: testarea genetică oferă date despre evoluția bolii (de ex.: risc de recidivă, risc de metastazare, risc de deces etc);
– predictive: testarea genetică oferă date despre cum va răspunde boala la un anumit tip de tratament;
– alte tipuri de informații: asocierea cu alte tipuri de boli neoplazice sau non-neoplazice.

Informațiile prognostice ajută clinicianul în alegerea unei variante terapeutice eficiente, dar adecvată riscului bolii, evitându-se toxicitățile nonnecesare. Astfel, în cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia, cu efecte secundare semnificative, dacă sunt îndeplinite recomandările medicale specifice, printre care și aceea a unui prognostic genetic bun.

Beneficiarii proiectului vor fi paciente cu cetățenia română, cu domiciliul stabil în municipiul București, diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente, cu tumori până în 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi.

Proiectul se va desfășura până în decembrie 2019 în București și prevede acordarea unui sprijin financiar pentru efectuarea testelor genetice de 17.000 lei/beneficiar. În total, aproximativ 1.000 de persoane vor fi testate gratuit.

Pentru a beneficia de aceste teste gratuite femeile trebuie să primească indicație medicală eliberată de un medic specialist oncolog.

Persoanele care doresc să beneficieze de sprijinul acordat prin proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” se vor prezenta la medicul specialist oncolog pentru investigațiile necesare eliberării indicației de testare genetică. Investigațiile medicale preliminare de diagnosticare nu fac obiectul sprijinului financiar acordat prin acest proiect.

În București, anual sunt diagnosticate aproximativ 450 de femei cu cancer mamar incipient, iar în Romania se diagnostichează anual în jur de 8.900 de noi cazuri de cancer mamar.

Pentru înscriere în program puteți accesa acest link.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.