Testările rapide se vor face și în farmacii. Ministrul Sănătății a semnat ordinul

Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății. Foto: gov.ro

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care în farmacii se va putea testa pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Farmaciile pot opta pentru obținerea unui aviz temporarar emis, în format electronic, de la direcțiile de sănătate publică județene.

Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.

”Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătăţii, şi care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial”, a transmis, luni seară, Minsterul sănătăţii.

Sursa citată a precizat că farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătăţii, cu titlu gratuit, prin direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil.

„În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligaţia de a raporta către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate şi situaţia stocurilor”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje şi/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienţii farmaciei. De asemenea, farmaciile îşi pot organiza zona destinată activitaţii de testare şi prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condiţiile menţionate anterior şi cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce priveşte ocuparea domeniului public.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecţie compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecţie, mănuşi de examinare de unică folosinţă, halat de unică folosinţă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.