Test suplimentar pentru șoferii care își schimbă permisul

șofer mașină
Foto: SplitShire / pixabay.com

Cei care vor să se înscrie la școala de șoferi sau trebuie să-și schimbe permisul de conducere trebuie să aibă o adeverință și de la un medic pneumolog. Prin această nouă măsură se dorește depistarea celor care suferă de apnee, o tulburare de respirație care apare în timpul somnului și provoacă oboseală în timpul zilei și probleme cardiace pe termen lung.

Polițiștii spun că e necesar testul pentru că doar anul trecut au fost 190 de de accidente provocate de șoferi care au adormit la volan. În urma acestor evenimente rutiere, 227 de oameni au fost răniți și 67 au murit.

Acest nou test pneumologic va fi obligatoriu, pentru început, doar la șoferii profesioniști care transportă călători și marfă.

Sindromul de apnee în somn este frecvent la pacienții de vârstă medie și la vârstnici. Cei mai mulți nu-și dau seama că suferă de această problemă. Mai multe cazuri sunt întâlnite la bărbați fumători. Însă există un risc crescut pentru cei care suferă de obezitate, au alte persoane în familie cu această problemă sau suferă de insuficiență cardiacă sau au avut un episod de infarct miocard.

Printre simptome se numără: somnolența pe parcursul zilei, durere de cap dimineața, respirație pe gură, creștere în greutate, iritabilitate, depresie, insomnie și disfuncții sexuale.

În ceea ce privește tratamentul, de cele mai multe ori, medicul recomandă folosirea unui aparat pe timpul nopții care va introduce în căile nazale aer cu presiune pozitivă la același nivel în inspirație și expirație.

Mai rar, se recomandă și tratamentul chirurgical, în special în cazul celor care nu pot folosi aparatul pentru că suferă de claustrofobie, la cei care au amigdale ce obstrucționează mult spațiul respirator sau la persoane care sforăie și au omușorul lung.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.