TEST. 7 întrebări de la examenele profesorilor pe care oricine ar trebui să le ştie

barem evaluarea nationala română 2017 subiecte
Foto: KF via Wikimedia Commons

Profesorii au susţinut, la jumătatea lunii iulie, examenul de titularizare. Mai jos, am întocmit un test cu 7 întrebări din testele profesorilor pe care nu numai dascălii ar trebui să le ştie, ci şi orice absolvent de liceu.

Reamintim că, anul acesta, doar 36% dintre profesori au reuşit să obţină note peste şapte la examenul de titularizare. Nota 7 este nota minimă pentru ca un candidat la postul de profesor să fie angajat ca titular, pe perioadă nedeterminată. Cei care au obţinut note între 5 şi 7 (37,6% dintre candidaţi au obţinut o astfel de medie în 2015) vor fi suplinitori, angajaţi în învăţământ pe perioadă determinată.

1-4. Română. Se dă textul:

Felix se închise în biroul lui şi scoase vechea fotografie pe care i-o dăduse Otilia. Ce deosebire! Unde era Otilia de altădată? Nu numai Otilia era o enigmp, ci şi destinul însuşi. Dinadins, într-o duminică, o luă pe strada Antim. Prefacerile nu schimbaseră cu totul caracterul străzii. Casa lui moş Costache era leproasă, înnegrită. Poarta era ţinută cu un lanţ, şi curtea toată năpădită de scaieţi. Nu mai părea să fie locuită. (…) Felix îşi aduse aminte de seara când venise cu valiza în mână şi trăsese de sclelălăitorul clopoţel. I se păru că ţeasta lucioasă a lui moş Costache apare la uşă şi vechile vorbe îi răsunară limpede la ureche:

„Aici nu stă nimeni!”                                                     (George Călinescu, Enigma Otiliei)

1. Menţionaţi câte un sinonim contextual pentru fiecare dintre următoarele cuvinte: enigmă, limpede.

2. Scrieţi două expresii/locuţiuni care conţin verbul a ţine.

3. Rescrieţi, din textul dat, un cuvânt format prin derivare cu prefix.

4. Transcrieţi, din textul dat, două unităţi frazeologice (expresii/locuţiuni)

5. Biologie. O persoană cu grupa de sânge A şi Rh pozitiv, care a pierdut o cantitate mică de sânge, poate primi, în cazul unei transfuzii, sânge de la un donator cu grupa:

a) B şi Rh pozitiv
b) 0 şi Rh negativ
c) AB şi Rh negativ
d) AB şi Rh pozitiv

6. Istorie. Menţionaţi trei acţiuni întreprinse de către românii din Basarabia în anul 1917.

7. Geografie. Numiţi două rezervaţii naturale din Subcarpaţii Getici.

Notă: pentru acest test, au fost selectate întrebări propuse candidaţilor la titularizare la probele de limba română, biologie, geografie şi istorie. Am încercat să alegem întrebări mai uşoare, accesibile unui absolvent de liceu. Întrebările alese de noi nu sunt reprezentative pentru gradul de dificultate a subiectelor propuse profesorilor. Rezolvările vor fi publicate miercuri, 29 iulie, la ora 10 dimineața.

reduceri emag

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Vă recomandăm și alte teste:

TEST. 15 întrebări de la BAC la care ar trebui să știi răspunsul

Un test pentru copii de 6 ani a pus în dificultate mulți adulți. Pe ce număr e parcată mașina?

Testul de inteligență al lui Einstein. Doar 2 oameni din 100 îl pot rezolva

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.