Test. 15 întrebări de limba română date la admiterea în Poliție

FOTO: Ministerul Afacerilor Interne/Facebook
FOTO: Ministerul Afacerilor Interne/Facebook

Proba scrisă la examenul de admitere în Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina le-a dat mari bătăi de cap concurenților în acest an.

Aproape patru mii de candidați s-au întrecut pentru cele 1.300 de locuri scoase la concurs. Ultima medie cu care s-a intrat în acest an la Școala de Agenți de Poliție de la Câmăina a fost 64 de puncte, o medie mult mai mică față de sesiunea din august-septembrie, când ștacheta a fost la 73 de puncte.

Concurenţii au avut de răspuns la 90 de întrebări, 60 la limba română şi 30 la o limbă străină, franceză sau engleză, la alegere.

Fiecare întrebare are patru variante de răspuns, dar doar una era corectă.

În acest articol vă propunem 15 dintre cele mai interesante întrebări la limba română din examenul de admitere la școala de Poliție.

Rezultatele întrebărilor le găsiți, mai jos, la finalul acestui articol. Iată, deci, întrebările:

1. Există pleonasm în structura:

a) partidă de fotbal
b) dare de seamă
c) harta mapamondului
d) aterizare bruscă

2. Subordonata din fraza ”Caută a afla răspunsul la ntrebările care-l frământă” este:

a) completivă directă
b) atributivă
c) completivă indirectă
d) subiectivă

3. În enunțul ”Este adevărat că trebuie să se afle ceea ce crezi că s-a întâmplat în acea noapte” există:

a) patru subordonate subiectiv
b) două subordonate subiective
c) trei subordonate subiective
d) o subordonată subiectivă

4. Există numai verbe la indicativ, mai-mult-ca-perfect, în seria:

a) transimserăm, plecaseși, scriseserăm
b) citiseși, veniserăți, ajunseserăm
c) dormiseră, zise, văzurăm
d) pândisem, vorbeam, observară

5. Există verb la diateza reflexivă în enunțul:

a) Profesorii vă apreciază.
b) Îmi vine să cânt.
c) Părinții te ajută întotdeauna.
d) Ne mândrim cu rezultatele voastre.

6. Sensul locuțiunii ”a se da în stambă” este:

a) a se face de râs
b) a se îmbrăca elegant
c) a se lăuda
d) a se legăna

7. Sunt ambele forme corecte de plural ale aceluiași cuvânt:

a) bareme / baremuri
b) batice / baticuri
c) clișee / clișeuri
d) nivele / niveluri

8. În enunțul ”Toți colegii care i-am întâlnit sunt prietenii noștrii” sunt:

a) o greșală
b) două greșeli
c) trei greșeli
d) patru greșeli

9. Există adjectiv în enunțul:

a) Este remarcabil ce ai făcut.
b) Frumos ar fi să mă saluți.
c) s-a purtat politicos cu ei.
d) De ieri, copilul pare bolnav.

10. Cuvântul ”a” este prepoziție în enunțul:

a) Miroase a cozonac
b) A cui a fost ideea?
c) Această dorință a fetei ne miră.
d) Fata a de acolo este sora mea.

11. În enunțul ”Locuind cu mine, vei putea înțelege plăcerea mea de a studia acest domeniu” există:

a) patru predicate
b) trei predicate
c) două predicate
d) un predicat

12. Subiectul mutiplu apare în enunțul:

a) Toți copiii au venit la voi?
b) Exercițiul și modul cum ai rezolvat sunt corecte.
c) Bunicii noștri sunt așteptați.
d) Oamenii toți eraiu nemulțumiți.

13. Numeralul în cazul genitiv este în enunțul:

a) El este al doilea.
b) Răspunsurile celor doi sunt corecte.
c) A plecat a doua oară.
d) Le-a plăcut amândurora filmul.

14. În enunțul ”Toate colegele mele de clasă au participat la concursul de frumusețe de la Pitești” există:

a) cinci atribute
b) patru atribute
c) trei atribute
d) două atribute

15. Subordonata din enunțul ”Profesorul, că e profesor, și tot mai greșește” este:

a) circumstanțială de cauză
b) circumstanțială concesivă
c) atributivă
d) circumstanțială condițională

Ce urmează pentru candidații admiși la școala de Poliție

Candidaţii declaraţi admişi vor face un an de şcoală, împărţit în şase luni de cursuri şi şase de practică la sediile de poliţie din oraşele unde elevii au domiciliul.

Ministerul Afacerilor Interne va mai organiza, cel mai probabil, încă o sesiune de admitere la Școala de Poliție de la Câmpina în acest an, deficitul de agenți fiind foarte mare în rândul polițiștilor români.

Răspunsurile celor 15 întrebări de mai sus:

1. c
2. b
3. c
4. b
5. d
6. a
7. d
8. c
9. d
10. a
11. d
12. b
13. b
14. a
15. b

Toate subiectele la limba română de la admiterea în Poliție le găsiți aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.