Teroare în Paradis: O alarmă falsă cu rachetă a provocat panică în Hawaii

Hawaii. Foto: hmmunoz512 / Pixabay

”O rachetă balistică se îndreaptă spre Hawaii. Căutați imediat adăpost. Nu este un exercițiu”, este mesajul pe care l-au primit mii de cetățeni din statul american ieri dimineață. Panica generală a fost oprită cu greu, după ce alarma a fost declarată falsă.

Guvernatorul statutului Hawaii, David Ige, și-a cerut scuze pentru incident, explicând că mesajul a fost trimis de un angajat care a apăsat din greșeală un buton. Guvernul american a anunțat că va ancheta cazul.

Statul Hawaii este dotat cu un sistem de alertare a populației, fiind unul dintre cele mai apropiate teritorii americane de Coreea de Nord. În decembrie, statul a testat sirena de atac nuclear pentru prima oară de la finalul Războiului Rece.

Alerta falsă a fost primită de cetățeni pe telefoane mobile, fiind transmisă și de către televiziunile și posturile de radio locale.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Mesajul a fost trimis la ora 08:07, iar dezmințirea acestuia a venit cu 18 minute mai târziu, pe e-mail, și după 38 de minute pe telefoanele mobile.

”De vină a fost o procedură care are loc la finalul fiecărei ture, când angajații noștri se asigură că sistemul funcționează. Un angajat a apăsat un buton care nu trebuia apăsat”, a spus guvernatorul Ige.

Emisia posturilor TV și de radio a fost întreruptă de un mesaj de urgență înregistrat care le cerea oamenilor să rămână în casele lor: ”Dacă sunteți afară căutați adăpost imediat. Rămâneți înauntru, departe de ferestre. Dacă sunteți la volan, opriți pe marginea drumului și căutați adăpost într-o clădire. Întindeți-vă pe podea. Vă vom anunța când amenințarea a luat sfârșit. Nu este un exercițiu”.

Panica a cuprins rapid arhipelagul Hawaii, numeroși cetățeni trimițând mesaje disperate prietenilor și rudelor.

Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.