Teren gratis oferit într-o comună de munte din România

FOTO: Ioan Strugari/Facebook
FOTO: Ioan Strugari/Facebook

Primarul comunei Parva, din județul Bistrița-Năsăud, aflată la poalele munților Rodnei, oferă 20 de hectare de teren celor care vin cu bani și vor să construiască pensiuni și cabane, respectând specificul locului, potrivit Știrile Pro TV.

Primarul Ioan Strugari spune că își dorește să ducă localitatea „spre un turism civilizat”, adică o primească acreditare pentru stațiune turistică de interes local.

Comuna Parva atrăgea în anii `90 mulți turiști francezi. În acea perioadă a fost înființată și o asociație. Liderul organizației, Hubert Tyrode, le-a propus atunci autorităților locale să găzduiască cel puțin 100 de turiști străini în fiecare an, care să beneficieze de cazare după toate normele europene, toalete, apă caldă, însă în regim de agroturism.

Localnicii ar fi trebuit să organizeze circuite turistice cu ghizi care să prezinte turiștilor fauna și bogățiile din zona Munților Rodnei. De asemenea, ar fi trebuit să se organizeze trasee care să pornească de la Parva și să treacă pe la Peştera Izvorul Tăuşoarelor, pe Valea Rebrei până la Tarniţa la Cruce, la Şaua Craia sau Şaua Zânelor. Pe Valea Rebrei trebuia să se practice caiac și rafting.

Potrivit timponline.ro, tot cu sprijinul francezilor, în 2005 a fost înființată Asociația Carpatia-Ecotur-Parva formată din 24 de familii ale căror pensiuni au fost clasificate de Ministerul Turismului.

Fostul primar, Gheorghe Stelian, recunoștea în 2011 că administrația pe care a condus-o a eșuat în acest proiect și nu a promovat prea mult zona: „O partea le-am făcut, altele nu”.

Actualul primar spune că este decis să schimbe lucrurile și să readucă turiști în zonă.

Și alți primari vor sunt interesați de a îndrepta comunitățile locale spre turism. Primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogagu, a vrut să dea un exemplu și a reabilitat o casă bătrânească din 1920 și transformat-o în pensiune.