Teodosie îl apără în continuare pe „ctitorul” Putin

teodosie arhiepiscopul tomisului
teodosie arhiepiscopul tomisului

Înainte de a începe războiul din Ucraina, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, spunea că „Putin nu e așa de negru” și că el și fostul președinte Medvedev sunt ctitori, iar noi îi judecăm ca pe niște răufăcători.

Întrebat într-o conferință de presă dacă își menține afirmația despre „ctitorul” Putin, Teodosie a dat următoarea replică: „Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”.

Când jurnaliștii au vrut să știe ce cred acum despre Vladimir Putin, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: „Nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu”, potrivit Digi24.

În luna februarie, înainte să invadeze Rusia Ucraina, Teodosie spunea că s-a „minunat câte jertfe au făcut” Putin și Medvedev.

„Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. (…)

Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori”, spunea Teodosie, în luna februarie, înainte să declanșeze Rusia războiul în Ucraina.

Patriarhul Daniel, reacție total diferită

Biserica Ortodoxă Română, prin vocea Patriarhului Daniel, dar și a altor lideri, a criticat războiul declanșat de Rusia în Ucraina și i-a îndemnat pe enoriași să doneze și să-i ajute pe refugiații ucraineni. De asemenea, numeroase parohii s-au implicat în găzduirea refugiaților.

Imediat după invazia rușilor, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de solidaritate pentru ucraineni.

„Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte instituții importante din România și Uniunea Europeană, a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent. Ne exprimăm pe această cale speranța că forțele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei și al întregii Europe.

Totodată, ne exprimăm deplina solidaritate cu creștinii români ortodocși care trăiesc în Ucraina, precum și disponibilitatea de a-i ajuta după propriile noastre puteri.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască ocrotire poporului ucrainean și înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici responsabili”, a transmit Patriarhul Daniel, pe 24 februarie, potrivit G4Media.ro.

Într-un mesaj mai recent, Patriarhul le-a transmis enoriașilor să-i ajute în continuare pe ucrainenii refugiați.

„În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferinţă în Ucraina, este necesară în continuare înmulţirea rugăciunii pentru încetarea războiului şi pentru întărirea spirituală a celor ce suferă din cauza acestuia.

Să ajutăm în continuare pe refugiaţii ucraineni, să devenim pentru ei mâinile iubirii milostive a lui Hristos, Cel Care îi ocroteşte şi le dăruieşte putere, răbdare şi nădejde pentru revenirea în patria lor”, a transmis Patriarhul Daniel în Pastorala de Sfintele Paști.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.