Teodosie: „Această boală e o bătaie a lui Dumnezeu pentru păcatele noastre”

teodosie arhiepiscopul tomisului
teodosie arhiepiscopul tomisului

Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, consideră că pandemia de coronavirus prin care trece omenirea în aceste zile este o pedeapsă de la Dumnezeu.

„Această boală contagioasă este o bătaie a lui Dumnezeu, așa cum spune rugăciunea, pentru păcatele noastre. Noi trebuie înlăuntrul nostru să ne găsim resursele ca să îi aducem lui Dumnezeu căința noastră, dar și ofranda noastră de mulțumire că ne-a ținut până acum, și acum chiar dacă ne-a dat aceste bătăi, noi ne rugăm să nu ne dea morții, și cum spune rugăciunea, să ne lase vreme de căință. Această vreme este cu adevărat unită cu frica de boală”, a spus Teodosie într-un mesaj adresa credincioșilor.

„Mulți oameni de împuținează sufletește văzând aceste lucruri grele, cu izolarea, cu prudența. Să nu ne izolăm sufletește niciodată, să nu ne izolăm de Dumnezeu (…) Acum când este necaz și frică de boală și de moarte, noi să fim mai aproape de Dumnezeu. Noi continuăm să slujim Sfânta Liturghie cu toate aceste restricții necesare pe care trebuie să le respectăm. Și le vom respecta pentru că trebuie să-i iubim pe semenii noștri”, a mai spus el.

Arhiepiscopul Tomisului a mai declarat că, prin credință și rugăciune, oamenii vom dobândi de la Dumnezeu alungarea bolii și a suferinței: „Trebuie să ne întărim în credință. Credința este cea mai vindecătoare. Mântuitorul când a vindecat bolnavii, le-a și spus „Credința ta te-a mântuit”. Prin credință, prin rugăciune, prin dragoste față de Dumnezeu, și unii față de alții, și rugându-ne de unde ne aflăm, unii pentru alții, și toți împreună rugându-ne lui Dumnezeu, vom dobândi de la Dumnezeu harul său și Dumnezeu va alunga de la noi boala, suferința și tot ce este potrivnic vieții noastre”.

După ce autoritățile au interzis evenimentele religioase în spații închise, Biserica Ortodoxă Română a anunțat că va ține slujbe în aer liber. Chiar și așa, trebuie respectate o serie de măsuri. La slujbă vor participa maximum 100 de oameni, iar participanții trebuie să păstreze o distanță de minimum un metru între ei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.