Tentativă de asasinare a președintelui Venezuelei cu drone explozive

nicolas maduro venezuela tentativă de asasinat
Foto: Captură YouTube

Președintele Nicolas Maduro a supraviețuit unei tentative de asasinat cu drone explozive, relatează BBC.

Atacul s-a produs chiar în timp ce Nicolas Maduro susținea o declarație televizată în cadrul unui eveniment militar din capitala Caracas. În imagini se vede cum zeci de soldați au început să alerge, după care transmisia a fost oprită.

Imaginile transmise live îl arată pe președintele Nicolas Maduro uitându-se brusc în sus, uimit, după care zeci de soldați au fugit. S-a auzit și un zgomot puternic, iar 7 soldați au fost răniți. Mai mulți oameni au fost arestați, au anunțat autoritățile din Venezuela.

Cele două drone încărcate cu explozibil au fost detonate în apropiere de standul președintelui.

„Un obiect zburător a explodat aproape de mine, a fost o explozie puternică. După câteva secunde s-a produs o a doua explozie”, a spus ulterior Nicolas Maduro într-o apariție televizată.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare îi arată pe bodyguarzii președintelui cum încearcă să îl protejeze cu scuturi antiglonț.

Maduro a învinovățit statul Columbia și elemente din SUA pentru atac, însă autoritățile de la Bogota au spus că aceasta este o „acuzație nefondată”. Mai mult, Maduro a declarat că „nu are niciun dubiu” că președintele columbian Juan Manuel Santons se află „în spatele atacului”.

Însă liderul din Venezuela nu a oferit nicio dovadă care să îi susțină acuzațiile, mai notează BBC.

Între timp, o grupare mică numită „Soldați în tricouri” a anunțat pe rețelele sociale că se află în spatele atacului. Ei au anunțat că au plănuit să îl atace pe Nicolas Maduro cu două drone încărcate cu explozibili, însă acestea au fost doborâte de armată.

Deocamdată nu este clar cine este autorul atacului, însă opoziția se teme că președintele se va folosi de acest incident pentru a-i înlătura pe cei care i se opun.

Nicolas Maduro se află în fruntea Venezuelei din anul 2013, iar administrația sa a fost amplu condamnată pentru că nu respectă principiile democratice și drepturile și libertățile cetățenești.

În plus, Venezuela trece acum printr-o criză economică extrem de gravă, inclusiv una alimentară. Din cauza lipsei produselor de bază precum lapte, carne, orez, ulei, făină, oamenii caută disperați mâncare și ajung să stea ore în șir la coadă sau chiar să mănânce uneori fructe sălbatice sau din gunoaie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.