Tensiuni pe Marea Neagră. Rușii au atacat trei nave ucrainiene

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov. Șase membri ai echipajelor au fost răniți, pentru că rușii au deschis focul. Serviciul secret rus FSB, citat de Ria Novosti, confirmă că a sechestrat cele trei nave ucrainene: Berdyansk, Nikopole și Yani Kapu.

Președintele Petro Proroșenko a propus în noaptea trecută impunerea legii marțiale timp de 60 de zile, iar Consiliul de Apărare a aprobat propunerea. Decizia finală va fi luată de Parlamentul Ucrainei.

Instaurarea legii marțiale înseamnă suprimarea unor drepturi individuale, interzicerea adunărilor publice sau posibilitatea ca armata să rechiziționeze diverse active private.

O reacție a venit și de la Ministerul de Externe al României. „Suntem profund preocupați de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea și violarea dreptului internațional subminează securitatea în întreaga regiune. România susține pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul de a-și utiliza apele teritoriale”, arată Ministerul de Externe al României într-un comunicat postat pe contul oficial de Twitter.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, declară că Alianța „monitorizează îndeaproape” evoluțiile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci conform BBC.

„NATO susține pe deplin suveranitatea Ucrainei și integritatea să teritorială, inclusiv drepturile sale de navigație în apele sale teritoriale. Facem apel la Rusia să asigure accesul neîngrădit la porturile ucrainene din Marea Azov, în conformitate cu dreptul internațional.

La summitul de la Bruxelles din iulie, liderii NATO și-au exprimat sprijinul față de Ucraina și au arătat clar că militarizarea rusească în curs a Crimeei, a Mării Negre și a Mării Azovului reprezintă o amenințare suplimentară pentru independența Ucrainei și subminează stabilitatea regiunii mai largi”, a declarat Oana Lungescu.

Uniunea Europeană cere Rusiei să restabilească circulația liberă prin Strâmtoarea Kerci, potrivit unui comunicat al serviciului de politică externă al Comisiei Europene, condus de Federica Mogherini.

Pe Youtube a fost publicat un clip în care ar fi fost moment în care un vas rusesesc militar lovește o mică ambarcațiune ucraineană. Imaginile par a fi filmate de pe vasul rusesc.

FOTO: Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.