Tensiuni în PSD. Grindeanu a uitat că Dragnea e fruncea

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a criticat din nou pe premierul Sorin Grindeanu și a spus despre el că este posibil să fi preferat „un alt spate politic” decât cel asigurat de social-democrați.

„Este o sumă de senzații pe care ni le lasă la vedere prestația premierului. La început a înțeles rolul său, anume că reprezintă o funcție numită și a înțeles că trebuie să existe o relație puternică cu conducerea partidului și a alianței pentru a aplica programul de guvernare ad litteram.

Ulterior, cred că a fost un moment în care nu a mai simțit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de absența în consultarea sa cu domnii Dragnea și Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce anume este acel altceva. Noi îi asigurăm spatele politic. În momentul în care nu a mai considerat util spatele politic, înseamnă că are alt spate, poate”, a declarat Gabriela Firea.

Firea a mai spus că a îngrijorat-o faptul că „președintele Liviu Dragnea a ajuns să spună că nu se mai întâlnise cu premierul, că primul-ministru nu mai simte nevoia să se consulte cu el, că relația cu el, fără să spună mot-a-mot, s-a răcit”.

Liviu Dragnea a declarat vineri că deocamdată exclude orice discuție cu privire la schimbări în Guvern, pentru că trebuie să se analizeze cauzele care au dus la întârzieri în privința implementării programului de guvernare.

Întrebat dacă în partidul pe care îl conduce există pepinieră de potențiali înlocuitori ai premierului Grindeanu, Dragnea a spus că „PSD e un partid mare, are nu numai pepinieră, are și pădure”.

Reacția lui Grindeanu

Primul ministru a transmis, tot pe Facebook, faptul că este nevoie de stabilitate și trebuie să arătăm că „suntem o națiune unită”.

„România are astăzi în față mai multe oportunități, care ne pot îndrepta decisiv pe drumul progresului și prosperității. Dar pentru asta avem nevoie de stabilitate și predictibilitate.

Votul din decembrie 2016 ne-a arătat că și românii vor același lucru: un guvern cu largă susținere parlamentară și stabil. Această încredere pe care ne-au acordat-o românii nu poate fi înșelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri – într-un cuvânt INSTABILITATE.

Vizita lui Klaus Iohannis în SUA a relansat parteneriatul nostru strategic. Întâlnirile pe care le-am avut în Israel, Austria, Franța și Croația, contactele cu oficiali UE, tot acest efort merge în aceeași direcție: să arătăm că România este capabilă să-și respecte promisiunile, că investitorii pot avea încredere în noi.

Depinde de noi să arătăm că suntem o națiune unită și determinată să meargă pe drumul cel bun. Cred că dialogul între Președinția României, Senat, Camera Deputaților si Guvern este important.

Ca români, avem în față aceste oportunități. Doar trebuie să avem suficientă maturitate politică și viziune să și profităm de ele. De aceea, România are nevoie de stabilitate si predictibilitate!”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook. 

Reacția lui Dragnea

Invitat să comenteze postarea pe Facebook a şefului Guvernului, Liviu Dragnea a spus, la un post de televiziune, că îi mulțumește premierului pentru grija stabilității țării.

„Recunosc că rămân puţin surprins de aceste declaraţii. Este greu să-mi spună mie cineva că nu ţin la stabilitatea acestei ţări (…) Eu nu am marşat la anumite decizii care ar fi putut duce la instabilitate.

Îi mulţumesc premierului pentru grija pe care o poartă stabilităţii ţării. Cred că ar trebui să stăm mult mai atenţi cu ce s-a întâmplat cu programul de guvernare”,a declarat Liviu Dragnea la un post de televiziune.

Dragnea a spus că stabilitatea României nu depinde de o persoană sau de un grup de persoane.

„Eu n-am experienţa politică a primului-ministru, dar mi-aduc aminte că am condus partidul care a câştigat alegerile cu un scor mare, pe baza programului de guvernare”, a mai spus Dragnea.

Reacția lui Ponta

Victor Ponta a criticat atitudinea șefilor PSD. „România este clar o ţară cu tendinţe sinucigaşe!!! Cel puţin aşa înţeleg când văd ce subiecte au fost principale săptămâna această!!!

Legea Salarizării este chiar o tema fundamentală – atât pentru bugetari cât şi pentru mediul privat / întâlnirea Trump – Iohannis chiar a fost una istorică ( cu efecte sistemice care se vor întinde dincolo de mandatul prezidenţial al celor doi şi care vor influenţă generaţiile următoare din ţară noastră)!

Şi totuşi dacă va uitaţi principala tema politică în media ( şi deci în opinia publică activă) a fost conflictul între Echipa Premierului Grindeanu şi Echipa Dragnea – Firea!!! Un subiect total toxic, artificial, pornit exclusiv din ambiţii şi frustrări personale, irelevant pentru viaţă românilor şi care afectează grav implementarea unor proiecte fundamentale ( de la Legea Salarizării la Parteneriatul cu SUA)!!!

Că să nu mai vorbesc de faptul că după PNŢCD în 1999 nu credeam să mai trăim în România situaţia în care conducerea unui Partid îşi sabotează propriul Guvern ( chiar dacă ceva oarecum asemănător s-a încercat în toamna anului 2015)!

Sper totuşi că raţiunea şi bunul simt atât al membrilor PSD cât şi al românilor în general să impună scoaterea acestui subiect toxic de pe agenda!!! Altfel vom plăti toţi un preţ mare şi nemeritat!”, a reacționat Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Reacția lui Tăriceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de guvernare al PSD, a declarat că nu a avut nicio discuție cu Liviu Dragnea despre o eventuală remaniere în Guvern.

Nu am discutat cu domnul Dragnea așa ceva. Am văzut că este un subiect de preocupare jurnalistică în principal, pentru că, așa cum spuneam de multe ori, știrile pozitive nu sunt atât de interesante cât sunt cele negative. Or, o remaniere mai degrabă intră în categoria acestor știri negative, care par să stârnească și interesul presei, nu știu dacă și interesul publicului. Le-am tratat ca atare, fără să le dau prea mare importanță”, a spus Tăriceanu, la România TV.

Întrebat dacă se întrevede o schimbare a premierului Sorin Grindeanu, în baza afirmațiilor recente ale Gabrielei Firea, liderul ALDE a refuzat să facă vreun comentariu.

Nu am să comentez în niciun fel comentariile altor persoane. Cred că pentru orice prim ministru legătura cu partidul care l-a propulsat în funcție și care îi asigură susținerea politică este un factor cheie. Nu știu exact să vă dau detalii în legătură cu relația domnului prim ministru cu propriul partid”, a mai spus Tăriceanu.