Tensiune între Dragnea și Dăncilă. Ce i se reproșează premierului

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Liviu Dragnea i-a atacat pe premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Într-o intervenție la România TV, Dragnea a criticat-o pe Dăncilă spunând că ea consideră că deciziile luate în partid sunt „facultative”. Liderul PSD se referă la refuzul celor doi de a adopta modificări în justiție prin ordonanță de urgență.

„Eu am zis că nu mai vreau să discut, pentru că ne-am lăsat păcăliţi, tot partidul. Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi… Încă nu ştiu. A făcut-o intenţionat, neintenţionat… Ieşi în ianuarie şi spui «vreau să adopt ordonanţa aia şi ordonanţa aia».

Eu eram plecat atunci, am auzit, nu a vorbit cu nimeni. Dar nu poţi să ieşi la începutul anului că adopţi o ordonanţă, ridici scandalul până la cer, stăm sub toate gloanţele, şi din ţară şi din străinătate, pe ceva care vii şi spui la un moment dat «păi nu mai pot să adopt că nu se justifică urgenţa». Şi atunci s-a şi generat un scandal inutil, s-a şi blocat dezbaterea în Parlament şi mulţi oameni zic: «dar până la urmă, nu ăsta a fost planul?»”, a declarat Liviu Dragnea.

Atunci când a fost întrebat dacă ministrul Justiției va da ordonanțele, președintele PSD a spus că nu crede, pentru că „s-a spus explicit că nu se adoptă”. Însă, tot Dragnea, spune că soluția ar putea fi în Parlament.

„Eu cred că săptămâna viitoare… adică nu cred, săptămâna viitoare trebuie să se reia procedura în Parlament. A fost o greşeală, trebuie trecut peste ea. Că se finalizează în această sesiune, că se finalizează la toamnă, la anul, dar aceste legi trebuie adotate pentru că ele au fost adoptate prin transparenţă, prin dezbatere, au trecut de controlul CCR, până la urmă ce facem? Rămânem cu ele aşa?

Ele au avut totuşi nouăzeci şi ceva la sută din amendamente venite de la structurile asociative, de la magistraţi, de la avocaţi, deci respectă, cu excepţia câtorva articole care au fost declarate neconstituţionale, am înţeles Comisia de la Veneţia are câteva observaţii, foarte bine, se ţine cont de ele. Dar să stăm aşa…”, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a mai adăugat și că aceste legi nu ar fi modificate în favoarea sa, fiind vorba despre o „minciună care s-a rostogolit doi ani de zile”.

„Nu e nicio virgulă în legile justiţiei care mă avantajează pe mine, nu este nicio lege dată să mă avantajeze pe mine. Pe de altă parte nu se discută că la Înalta Curte – şi nu judecătorii sunt de vină, ci conducerea Înaltei Curţi – nu s-a preocupat să aibă completuri de cinci constituite legal, nu s-a preocupat să respecte legea şi să facă completuri de trei specializate pe cazurile de corupţie, din legea 78”, a afirmat Liviu Dragnea.

În ceea ce privește situația lui Tudorel Toader, Dragnea a spus că remanierea va fi decisă de premier sau de colegii de partid. Liderul PSD a spus că el nu va propune să fie remaniat, însă nici nu se poate opune.

Atunci când a fost întrebat dacă există lucruri care îl nemulțumesc la Viorica Dăncilă, Dragnea a spus că „dumneaei a fost plecată din țară”, la fel ca și el. „Nu ne-am mai întâlnit. Ne-am întâlnit doar o jumătate de oră înainte de evenimentul cu NATO de la Parlament”, a mai adăugat Liviu Dragnea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.