Telefoanele mobile nu determină apariția cancerului la creier

FOTO: nastya_gepp/Pixabay.com

FOTO: nastya_gepp/Pixabay.com

O nouă cercetare arată că nu există nicio legătură între telefoanele mobile și cancerul la creier, relatează BBC. Chestiunea a fost îndelung discutată în ultimii 20 de ani, pe măsură ce telefoanele mobile au devenit tot mai utilizate.

Cel mai recent studiu, realizat de Institutul de Epidemiologie a Cancerului din Danemarca, a cercetat peste 350.000 de persoane proprietare de telefoane mobile timp de 18 ani. Cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizatorii de mobile nu au un risc mai mare de a dezvolta cancer la creier. Studiul a apărut pe versiunea on-line a publicației „British Medical Journal”.

De-a lungul timpului au existat cercetări care au pus sub semnul întrebării siguranța telefoanelor mobile, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății a avertizat oamenii în privința lor. OMS a introdus mobilele în aceeași categorie precum cafeaua, ceea ce înseamnă că o legătură cu dezvoltarea cancerului nu poate fi exclusă, dar nici dovedită, potrivit BBC. Departamentul de Sănătate îi sfătuiește în continuare pe oameni ca persoanele sub 16 ani să folosească mobilele doar pentru lucruri importante și să aibă conversații scurte.

„Cea mai puternică dovadă de până acum”

Din cei 358.403 utilizatori de telefoane mobile studiați, 356 dintre ei au dezvoltat cancer la creier, iar 846 cancer la sistemul nervos central. Procentele celor care s-au îmbolnăvit sunt similare cu cele din cazul persoanelor care nu folosesc telefoane mobile. Nici în cazul celor care au telefoane mobile de mai bine de 13 ani riscul nu era mai mare, a mai arătat studiul.

Totuși, cercetătorii au spus că trebuie să continue studiile pentru a vedea dacă nu cumva cancerul se dezvoltă pe perioade mai lungi de timp. De asemenea, ei intenționează să mai studieze efectul asupra copiilor.

„Aceste rezultate sunt cea mai puternică dovadă de până acum că folosirea telefoanelor mobile nu pare să crească riscul de cancer la creier sau al sistemului nervos central la adulți”, a declarat Hazel Nunn, de la Cancer Research din Marea Britanie.

Aici studiul poate fi consultat on-line.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version