Tehnologia ne poate fi și prietenă. 5 moduri pozitive în care telefonul îți influențează viața

Foto: Shutterstock

Recent, smartphone-urile și aplicațiile acestora au avut parte cu preponderență de atenție negativă în mass media. Se susține că acestea ne perturbă atenția și ne răpesc din puterea de concentrare, dar și că au devenit mijloace de încălcare a intimității și de perpetuare a știrilor false.

E bine să nu uităm însă de ce folosim telefoane mobile în primul rând și să ne amintim că rolul acestora e să ne facă viața mai ușoară. Uite câteva moduri în care smartphone-ul se poate dovedi foarte util:

 

Mai multă siguranță pentru tine și bunurile tale

 

Pe de o parte, criticii atacă faptul că cei mai mulți dintre noi ne-am obișnuit să avem în permanență telefonul aproape. Pe de altă parte, există situații în care ne simțim mai în siguranță, știind că în caz că apare o problemă, ne putem suna rapid prietenii sau familia. Fie că e vorba de o persoană amenințătoare sau de pericolul unui dezastru natural, în astfel de situații devine foarte util să ai telefonul la îndemână.

 

Un alt avantaj e că smartphone-urile te ajută să îți protejezi bunurile în fața hoților. Telefonul tău poate fi recuperat mai ușor decât crezi dacă l-ai pierdut sau dacă a fost furat. Poate nu știai, dar localizarea telefonului pierdut se poate face chiar și fără GPS. În plus, multe soluții tehnologice pentru protejarea casei se leagă de smartphone prin aplicații speciale. Astfel, poți obține imagini cu casa în timp real atunci când ești plecat și poți fi anunțat la distanță dacă s-au declanșat alarmele.

 

O mobilitate mai mare, în timpul liber și la locul de muncă

 

Smartphone-urile ne ajută să ne deplasăm cu ușurință, în mai multe moduri. În primul rând, găsim aplicații de hărți care ne informează și ne ghidează, pentru orice mijloc de transport am folosi. În al doilea rând, aplicații pentru transportul de persoane au făcut deplasările în oraș mai simple și mai eficiente.

 

Iar când ne uităm la călătorii, smartphone-urile au schimbat turismul în numeroase moduri: de la rezervarea facilă a biletelor de avion și a camerei de hotel, la orientarea precisă într-un loc nou și necunoscut. Însă astfel de aplicații nu ne ajută doar în timpul personal. Pot fi utile și la locul de muncă, dacă acesta presupune deplasări sau condus în oraș.

 

Te plictisești mai puțin

 

Înainte, să stai la o coadă lungă înseamna de cele mai multe ori o risipă de timp. Datorită smartphone-urilor, avem ocazia să facem ceva educativ cât așteptăm: putem citi articole sau cărți, asculta podcasturi sau urmări documentare. Totodată, tentația jocurilor este de obicei mare în astfel de momente, iar oferta de divertisment a smartphone-urilor merită încercată. Însă moderația este aici cuvântul cheie: jucate moderat, jocurile de pe telefon te pot ajuta, îmbunătățindu-ți competențe precum cele cognitive sau coordonarea; pe de altă parte, acestea îți pot acapara cu ușurință timpul liber.

 

Mai multe amintiri

 

Niciodată nu au fost mai mulți oameni care fac fotografii. E ușor să ne obișnuim cu faptul că putem avea fotografii și clipuri video cu cei dragi instantaneu. Nu demult, acest proces era complicat, iar multe persoane nu ajungeau să facă multe fotografii pe lângă cele la ocazii deosebite. Situația s-a schimbat radical: în 2017, oamenii au făcut 1,2 trilioane de fotografii folosind smartphone-uri, scrie Business Insider.

 

Adaptare la nevoile tale

 

Faptul că ai conexiune la internet și, cel mai probabil, o varietate mare de aplicații disponibile înseamnă că îți poți folosi smartphone-ul pentru lucruri care te interesează sau de care ai nevoie. Îl poți personaliza și adapta la nevoile tale. Până la un punct, și un laptop a putut face asta, însă laptopul nu este în permanență pornit sau la îndemână. Poți folosi aplicații ca să devii mai organizat sau mai eficient, ca să te distrezi sau să înveți o limbă străină – tu decizi.

 

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.