Teatre în Galați. Unde puteți merge și ce spectacole puteți vedea

Teatre în Galați FOTO: Teatrul „Fani Tardini”
Teatre în Galați FOTO: Teatrul „Fani Tardini”

Teatre în Galați. În 1837, la Hanul Ventura din Galați se dădeau reprezentaţii de către „pârcălăbie”, cum a fost cea din septembrie 1837, pentru „suirea” pe tron a noului domnitor.

Pe 5 februarie 1848, în „Albina românească”, Gheorghe Asachi susţine că s-au facut încercări de a se da reprezentaţii în stagiunea 1847-1848 de către o trupă de diletanţi ce alcătuiau Societatea Filarmonică.

În 1851-1853, la Galaţi, Fani Tardini a jucat alături de Mihail Pascaly, Matei Milo, I. Poni, în spectacolele „Puritanii Londrei” şi „Vorba din Paris”.

Sunt anii de început ai teatrului în Galați. Iată, în acest articol, câteva lucruri interesante despre cele trei teatre în Galați funcționale acum.

Teatre în Galați. Teatrul „Fani Tardini”

Teatrul Fani Tardini. Aici au debutat actori precum Ștefan Bănică, Gina Patrichi, Florina Cercel sau Emil Hossu. În 1851-1853, la Galaţi, Fani Tardini a jucat alături de Mihail Pascaly, Matei Milo, I. Poni, în spectacolele „Puritanii Londrei” şi „Vorba din Paris”.

Trupa condusă de Fani Tardini este legată și de numele lui Mihai Eminescu. În 1865, când trupa acestuia se afla la Cernăuți, spre finalul turneului, Mihai Eminescu se hotărăște să-i însoțească spre Brașov, ca sufleur. În 1872, Fani Tardini împreuna cu Alexandru Vlădicescu se stabileşte in Galaţi.

Din anul 1973, Teatrul de Stat primeşte denumirea de Teatrul Dramatic Galaţi, iar din 2000 devine Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi. Programul teatrului îl găsiți – AICI.

Teatre în Galați. Teatrul de păpuși „Gulliver”

Teatrul de păpuși „Gulliver” a fost fondat în 1952 și este una dintre cele mai prestigioase instituții teatrale pentru copii din România. În prezent are un repertoriu vast, de peste 20 de piese, precum Mica Sirenă, Tom Degeţel, Crăiasa Zăpezilor, Motanul Încălţat, Călătorie spre centrul pământului, Cenuşăreasa, Păcală sau Capra cu trei iezi.

Teatrul de Păpuşi „Gulliver” este promotorul unuia dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din ţară, Festivalul Internaţional de Animaţie “Gulliver”, care a ajuns la ediţia a XXVI-a. Programul îl găsiți – AICI.

Teatre în Galați. Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”

Prima instituție profesionistă de spectacole muzicale din Galați a fost înființată în 1956. Este vorba despre Teatrul de Operetă și Estradă. Începând de astăzi, construim un Teatru Liric nou la Galați: Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, anunță reprezentanții instituției culturale gălățene.

Până acum, în portofoliul teatrului s-au înscris în acest răstimp peste 40 de lucrări de operă, 42 de operete, 10 comedii muzicale, 20 de balete, 15 spectacole muzicale pentru copii și peste 50 de spectacole de estradă și revistă. Întregul program îl găsiți AICI