Te poți infecta cu două tulpini de coronavirus în același timp? Iată răspunsul specialiștilor

FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, spune că, teoretic, poți fi expus la mai multe tulpini de coronavirus, însă tulpina mai competitivă, mai infecțioasă, mai agresivă, ajunge prima la receptori și va intra în organism.

„Practic, dacă în aceeași cameră se află atât tulpina indiană, Delta, cât și tulpina britanică, Alpha, Delta câștigă clar, pentru că este mai „lipicioasă”. (…)

Există posibilitatea de reinfecție dacă tulpina nouă este suficient de diferită din punct de vedere morfologic – dacă există suficient de multe mutații, atunci anticorpii care s-au dezvoltat de exemplu pentru tulpina ancestrală, sunt șanse mari ca ei să nu funcționeze, pentru că tulpina Delta a suferit un număr suficient de mare de mutații pentru ca eficacitatea anticorpilor formați pe infecția cu tulpina inițială să fie una scăzută”, a explicat profesorul Cherecheș, pentru Hotnews.ro.

Studiu. Persoanele infectate, dar vaccinate, au plămânii protejați

Un studiu făcut în India arată că persoanele vaccinate împotriva COVID-19, care fac totuși boala, nu au plămânii afectați, așa cum se întâmplă la cei nevaccinați. Medicii indieni au studiat 205 adulți cu Covid-19 confirmat, peste jumătatea dintre ei având sub 50 de ani.

Dintre aceștia, 14% erau vaccinați complet, 15% cu o singură doză, iar restul nevaccinați. Plămânii tuturor au fost studiați cu tomografii computerizate.

Cercetătorii au dat câte o notă fiecăruia dintre cei cinci lobi ai fiecărui plămân, de la 0 (niciun efect al coronavirusului asupra lobului) până la 5 (peste 75% din lob afectat).

Din scorul total maxim posibil de 25, ”nota” medie de afectare a plămânului a fost 0 la cei complet vaccinați, 4 la pacienții parțial vaccinați și 11 în grupul nevaccinaților, potrivit studiului postat pe platforma medRxiv, înainte de evaluarea experților independenți.

Dr. Jaimin Trivedi de la Universitatea Louisville din Kentucky, coautor al studiului, a spus că rezultatele subliniază „faptul că vaccinarea reduce severitatea bolii Covid-19 chiar dacă nu previne infecția la unii pacienți”.