Taximetriștii au un nou tip de „maimuță”

„Maimuță” de vânzare pe un site de anunțuri
„Maimuță” de vânzare pe un site de anunțuri

„Maimuța”, dispozitivul prin care taximtriștii cresc în mod artificial costurile unei călătorii are o variantă modernă.

În weekend, polițiștii bucureșteni, în urma unui control de rutină printre taximetriști au descoperit un dispozitiv wireless, greu de depistat, prin care unul dintre șoferi creștea costurile curselor.

Taximetristul prins că își păcălea clienții a fost amendat cu 2.500 de lei.

Vechiul dispozitiv a fost prezentat într-un articol Hotnews.ro, în urmă cu mai mulți ani.

„Maimuța” este un aparat improvizat care este acționat de șofer și, prin impulsuri electrice, mărește artifical suma pe care o afișează aparatul de taxat.

Are un buton sau comutator și se montează între aparatul de taxat și schema electrică a vehiculului. Prin acționarea butonului sunt induse impulsuri false in aparatul de taxat.

Aparatul este legat printr-un traductor la cutia de viteză a vehiculului și în funcție de distanța parcursă înregistrează un anumit impuls care se regăsește în tariful per kilometru la aparat. Aceste dispozitive se pot amplasa pe bord sau oriunde pe bord sau în zona de acces a șoferului, cât să nu se vadă și cât să păcălească.

Un alt dispozitiv pe care îl foloseau taximetriștii era „cuarțul”. Acesta era luat de la o brichetă electrică sau un aprinzător de aragaz.

Impulsul electric al dispozitivului este aplicat la finalul cursei pe aparatul de taxat, iar valoarea cursei este ștearsă din memorie, rămânând doar suma de pornire.

În acest fel, suma încasată de la client rămâne în buzunarul șoferului, iar pe bon se înregistrează doar o mică parte din sumă, doar pornirea.

Dispozitivul nu funcționează când bonul fiscal cu suma totală a cursei este tipărit de aparat.

În acest caz, valoarea cursei se înregistrează în memoria fiscală și nu mai poate fi modificată cu „cuarțul”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.