Taxă zilnică pentru mașinile vechi, într-un oraș european. Ce se pregătește în România

FOTO: Shbs/Pixabay.com
FOTO: Shbs/Pixabay.com

Londra a introdus luni o taxă pentru cele mai vechi şi cele mai poluante vehicule pentru a îmbunătăţi calitatea aerului în capitală britanică, potrivit primarului Sadiq Khan.

Denumită „T-charge”, taxa zilnică de 10 lire se aplică vehiculelor pe benzină şi motorină înregistrate înainte de 2006, care nu îndeplinesc condiţiile directivei „Euro 4”, adoptată în 2005.

Nouă taxă se va aplică pentru intervalul orar 07:00-18:00, la fel ca actuala taxa anti-aglomeraţie.

Acest lucru înseamnă că unii şoferi, care au mașini vechi, vor plăti 21,5 lire sterline pe zi pentru a conduce în centrul Londrei.

Ieri, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are în intenție să pună o taxă pentru mașinile care tranzitează centrul Bucureștiului.

„În săptămânile următoare, vom avea o consultare populară, prin asociaţiile de proprietari şi prin primăriile de sector, de asemenea, va fi şi un sondaj de opinie, în care dorim să-i întrebăm pe bucureşteni dacă ar fi de acord, având în vedere creşterea numărului de maşini înmatriculate în Bucureşti, cu aproape 50.000 doar în acest an, şi ca urmare a eliminării taxei de mediu, să se introducă, pentru zona centrală, aşa cum se întâmplă în toate marile Capitale europene, o taxă de mediu.

Nu avem stabilită valoarea, se fac acum nişte calcule. Nu aş vrea să iau această decizie, care, cel puţin la început, e nepopulară, fără o consultare largă a bucureştenilor. Vreau să ştiu care este părerea lor. Dacă ei sunt de acord, în marea lor majoritate, iar consultarea publică va fi transparentă – va fi şi online, va fi şi prin chestionare- vom introduce această taxă“, a spus primarul general la Adevărul Live.

Primarul Firea spune că noua taxă se impune ca urmare a faptului că a scos taxa de mediu la începutul anului, iar Capitala a fost invadată de „rablele“ din Europa. Însă eliminarea taxei de mediu a fost propunerea PSD, partid din care face parte şi Firea.

„Vom ajunge ca în Bucureşti să nu mai putem circula. Nimeni nu vrea să renunţe la maşina mică, locurile de parcare sunt cele pe care le ştiţi, scoţându-se taxa de mediu au venit iarăşi toate rablele din Europa în România şi în special în Capitală. Nu putem continua aşa, nu avem cum să mergem pe acest drum. Oricâte măsuri ar lua o Primărie, tot sufocaţi suntem“, a adăugat Firea.

FOTO: Shbs/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.