Taxa auto de poluare. PNL vine cu noi precizări

FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com
FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că Executivul va lucra la introducerea unei taxe auto pentru mașini, în funcție de gradul de poluare.

„Trebuie să fie percepută ca o taxă de poluare și cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicție cu reglementările la nivel european. Taxele indirecte trebuie să respecte normele UE. Aceasta este taxă indirectă.

Ea poate fi gândită și ca un impozit pe proprietate variabil, dar și aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun și repet când vom ajunge la o formulă care să fie acceptată la nivelul CE vom anunța”, a spus Ludovic Orban, la preluarea mandatului de ministru al Mediului de către Costel Alexe.

Orban a mai spus că se va analiza foarte bine forma acestei taxe astfel încât să nu încalce regulile Comisiei Europene. „Decât să venim cu o taxă, ca să mai luăm niște bani de la proprietarii de mașini, apoi să îi dăm înapoi, mai bine măsurăm de șapte ori și să fim siguri că ceea ce stabilim va fi acceptat la nivelul UE”, a subliniat Orban.

După ce mulți posesori de mașini poluante au reacționat pe rețelele de socializare, PNL a venit cu precizări pe acest subiect, spunând că noul Guvern nu se va grăbi cu o nouă „taxă de poluare” sau „taxă de mediu”.

„Deoarece au apărut foarte multe informaţii, detaşate din context şi prezentate eronat, despre „intenţia” noului Executiv de a introduce ȋn viitorul apropiat o „taxă de poluare” sau „taxă de mediu”, Partidul Naţional Liberal doreşte să INFORMEZE CORECT publicul interesat cu privire la desfășurarea evenimentelor”, se arată într-o postarea publicată pe pagina oficială a Partidului Național Liberal.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.