Taxa auto 2018. Dragnea: Nu va exista un nou impozit!

RCA 2018 FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com
RCA 2018 FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Parlament că ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, are ca temă elaborarea unui pachet de măsuri pentru limitarea importurilor de mașini second-hand în România, însă nu se va reintroduce o taxă de poluare. Dragnea a spus că o variantă ar putea fi creșterea „numărului de unități pentru programul RABLA”.

Însă ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, anunța, în urmă cu două săptămâni, că se lucrează la taxa auto 2018, însă nu e stabilită o dată exactă pentru intrarea acesteia în vigoare. Potrivit ministrului, taxa auto 2018 va ține cont de norma de poluare mică și emisiile mari de bioxid de carbon.

„Consider că nu trebuie să punem o taxă la taxa de primă înmatriculare, adică este ca și cum gândim înainte, în viitor, punem căruța înaintea boilor, în sensul că noi trebuie să știm, în momentul în care gândești o astfel de taxă, să te gândești cât circulă ea (n.r. mașina), deci care este rulajul ei într-o anumită perioadă de timp, astfel încât să poți să-i faci determinarea de astfel de emisii.

Și atunci o să ținem cont de trei criterii: de capacitatea cilindrică, cea la care astăzi de fapt este impozitată orice mașină și este un impozit la taxe și impozite locale, norma de poluare – al treilea criteriu, și al treilea, emisiile pe care le dă fiecare autovehicul”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu, despre taxa auto 2018, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul Mediului a mai spus și că încă nu există o formă finală pentru taxa auto 2018 și că vor urma dezbateri. La formula de calcul pentru taxa de poluare Ministerul Mediului lucrează împreună cu reprezentați de la Administrația Fondului de Mediu, ANAF, RAR, producătorii de autovehicule și alte asociații de profil.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, anul acesta au intrat în România aproximativ 350.000 de mașini cu norme de poluare între Euro 2 și Euro 4. În 2016 au fost înmatriculate 146.000 de autovehicule.

Taxa auto 2018. Avantaje pentru cei care aleg mașini electrice

Ministerul Mediului a anunțat că a fost modificat ghidul de finanțare pentru programul destinat cumpărării de mașini prietenoase cu mediul.

Prin programul „Rabla Plus”, un ecotichet acordat celor care vor să cumpere un automobil 100% electric este de 10.000 de euro, iar pentru cele hibrid – 4.500 de euro.

„Ne-am confruntat cu nişte probleme şi cu ajutorul producătorilor de maşini din România şi a dealerilor care vând maşini electrice sau hibrid plug-in am făcut o modificare prin care eliminăm termenul de 31 decembrie până la care se poate emite factura pentru autovehicule electrice hibrid plug-in, în sensul că, din momentul în care s-au înscris la AFM, au un timp de 120 de zile până când acea maşină poate să intre în circuit, adică până când ea poată să fie achiziţionată.

În acelaşi timp, pentru că am constatat că foarte multe persoane s-au înscris deja la AFM pentru a-şi achiziţiona astfel de maşini pe programul „Rabla Plus”, dar încă nu au ajuns la dealer, pentru a-şi alege maşina, am pus un termen-limită maxim până la care pot să îşi depună documentele la dealer, respectiv 60 de zile”, a explicat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Numărul autovehiculelor ecologice (hibride şi electrice 100%) noi, vândute în România, în primele opt luni, a ajuns la 1.518 unităţi, în creştere cu 161% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, arată statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: