Tații vor primi 5 zile în plus de concediu

FOTO: skalekar1992/Pixabay.com
FOTO: skalekar1992/Pixabay.com

Parlamentul European a adoptat reguli noi pentru concediile pe care le pot lua părinții. Tații vor putea să-și ia concediu de cel puțin 10 zile lucrătoare, care să fie plătit cel puțin ca un concediu medical. Acum, potrivit legislației din România, își pot lua doar 5 zile.

O altă decizie a eurodeputaților se referă la ambii părinți. Aceștia își pot lua concediu parental de minimum 2 luni și plătit. Însă legislația de la noi este mult mai generoasă în această privință și spune că ambii părinți își pot lua concediu pe rând până când copilul împlinește vârsta de doi ani.

De asemenea, s-a mai decis la nivelul UE că părinții care lucrează și ca îngrijitori să poată cere de la angajatori, acolo unde este posibil, să lucreze de la distanță sau după un program de lucru flexibil. Toate aceste reglementări votate de Parlamentul European trebuie transpuse în legislația fiecărui stat într-o perioadă de până la trei ani.

În luna martie, mai mulți deputați ALDE și unul de la PSD au depus în Parlament un proiect prin care unul dintre părinți beneficiază de zile libere pentru a sta acasă cu copiii de până la 12 ani când școlile sunt închise temporar de autorități.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Propunerea acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinți, respectiv de către tutorele legal în cazul familiei monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada când autoritățile decid să închidă școlile. Prevederile ar urma să se aplice atât angajaților din mediul public cât și privat.

FOTO: skalekar1992/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.