Tătaru a explicat câte cazuri noi trebuie să aibă România pe zi ca să revenim în starea de urgență

nelu tătaru ministrul sănătății
Nelu Tătaru. Sursa: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres, că România s-au putea întoarce în starea de urgență dacă va avea 10.000 de cazuri în 3-4 zile.

Prin urmare, revenirea la starea de urgență ar fi posibilă dacă în țara noastră s-ar înregistra peste 2.500 de cazuri noi de coronavirus pe zi, timp de mai multe zile consecutive.

Joi, 9 iulie, în România s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de coronavirus de la începutul pandemiei: 614 noi cazuri în 24 de ore.

„Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. (…) Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână – jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

El a dat vina pentru creșterea mare a numărului de cazuri pe zonele turistice: „De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. O dată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.