Tatăl lui Alexandru Rafila a lucrat în Securitate. „Nu văd unde este vina mea”

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Medicul Alexandru Rafila, care a intrat săptămâna trecută în PSD și va fi primul pe lista propusă de social-democrați la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților, a clarificat o informație potrivit căreia tatăl său a lucrat în vechea Securitate.

Rafila a spus la B1 TV că tatăl său a lucrat la Arad în aparatul Securității, până în 1949, dar spune că foarte multe informații apărute în spațiul public nu sunt adevărate și acuză un atac politic.

Una dintre acuzații era faptul că tatăl său a participat la o represiune a revoltei unor țărani din Valea Crișului Alb, în vara anului 1949. Însă Alexandru Rafila spune că tatăl său a fost dat afară din Securitate în iunie 1949, iar masacrul țăranilor a avut loc în august 1949.

Medicul Rafila a mai spus că el a aflat despre istoria tatălui său când a era student.

„Eu v-am spus, am aflat aceste lucruri abia când eram student, când aveam în jur de 20 de ani. Mă afectează, sigur, și emoțional, dar nu văd unde este vina mea pentru că sunt fiul tatălui meu. Mi se pare absolut de nepermis modul în care este prezentat acest lucru.”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai povestit, în aceeași emisiune de televiziune, că tatăl său a regretat perioada respectivă și că nu vrea să-l scuze.

„Întrucât în acea perioadă noi trăiam într-un regim opresiv, am fost destul de intolerant. Pentru că, vă dați seama, și noi într-un fel eram afectați direct de ceea ce se întâmplase în urmă cu 30 de ani. El sigur că a avut momente în care a regretat cu siguranță acel lucru, mai ales că a fost și el la un moment dat afectat – nu vreau în vreun fel să îl scuz, pentru că nu există o astfel de scuză. (…)

A fost exclus din Securitate și a fost dat afară și din Partidul Comunist pentru că nu era corespunzător sarcinilor pe care trebuia să le îndeplinească. Nu a intrat în amănunte, dar probabil pentru că în acea perioadă erau presiuni mari pentru rezolvarea problemelor legate de colectivizare și faptul că el nu a putut să le pună în practică – lucrurile acestea au condus la excluderea lui”, a mai spus Alexandru Rafila.

În contextul dezvăluirilor despre tatăl său, Alexandru Rafila a mai spus că a fost atacat pentru că va candida la alegerile parlamentare.

„Ajungem într-o situație paradoxală: oricine are o intenție bună și încearcă să ajute la îmbunătățirea imaginii Parlamentului, la schimbarea mentalității că oamenii merg în Parlament în interes personal și nu în interesul public, oricine face acest lucru este automat atacat sau se încearcă excluderea lui.

Eu n-am de ce să renunț la ceea ce am început, nu cred că a avea o opțiune social-democrată este un lucru rușinos. Cred însă că intoleranța și ceea ce se întâmplă în momentul de față, încercarea de a anihila o persoană care are o imagine publică și care ar putea să aducă procente în aceste alegeri, cred că este o lipsă de democrație și dacă ne vom îndrepta în acest sens țara noastră nu va ajunge niciodată o țară europeană”, a declarat Alexandru Rafila.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.